Járványadatok: 38-an haltak meg, 2439 új fertőzöttet találtak egy nap alatt

2022. március 25. – 09:04

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek: 2439 (az előző napi adathoz képest -212)
  • Új tesztek száma: 12839 (az előző napi adathoz képest +4153)
  • Új halálos áldozatok száma: 38 (az előző napi adatokhoz képest +3)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 1953 (az előző napi adatokhoz képest -18)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma:  70 (az előző napi adathoz képest -1)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 401 307 (az előző napi adathoz képest +432)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 6 185 041 (az előző napi adathoz képest +965)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 838 261 (az előző napi adathoz képest +2052)

– tették közzé a friss adatokat a koronavírusról tájékoztató kormányzati oldalon. A járvány kezdete óta összesen 45 258 ember halt meg a koronavírus okozta szövődményekben Magyarországon.

Ahogy márciusban minden csütörtökön, pénteken és szombaton, ezen a hétvégén is folytatódik az oltási akció, vagyis előzetes időpontfoglalás nélkül, helyszíni regisztrációval kérhetik a koronavírus elleni oltást a 12 év felettiek a kórházi oltópontokon. Az 5–11 éveseket továbbra is a gyermekorvosnál vagy az erre kijelölt kórházi oltópontokon lehet beoltatni.

Egy felmérés szerint a gyógyszerészek többsége személyesen is részt venne a koronavírus elleni oltások beadásában, ezt a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége (MOSZ) és a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége közölte az MTI-vel. A felmérésben részt vevő gyógyszerészek több mint fele véli úgy, hogy a gyógyszertári gyorstesztek elvégzése és értékelése (56 százalék), valamint a gyógyszertári vakcináció bevezetése (50 százalék) is megfelelő lehetőség a szolgáltatások bővítésére.

Minden korábbinál magasabbra, 300 ezer fölé emelkedett az új fertőzöttek napi száma Németországban, a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) csütörtökön közölt adatai szerint a napi új esetek száma először lépte át a 300 ezres határt. Új csúcsra emelkedett a legfontosabb járványügyi mutatónak számító hétnapi fertőzésgyakoriság is, amely azt mutatja meg, hogy mennyien fertőződnek meg egy hét alatt százezer lakosonként. A mutató 1752-re emelkedett az egy héttel korábbi 1651,4-ről.

Szakértők szerint a járvány erősödését elsősorban a korlátozások feloldása okozza. Az egyik legismertebb német járványügyi szakértő, Christian Drosten – a berlini Charité egyetemi klinika virológiai intézetének vezetője – szerint a hullám húsvét után, április közepétől enyhülhet, ősztől viszont ismét szigorításokra lehet szükség, és évekig tarthat még, mire a Covid–19 besimul a megszokott légúti betegségek közé.

Gyors ütemben oldják fel a járványügyi korlátozásokat szerte Európában, annak ellenére, hogy több országban is rekordot döntenek a koronavírusos megbetegedések, európai járványügyi körképünket itt olvashatja el.

Új-Zélandon is feloldják a járványügyi korlátozások jó részét, április 4-től már nem kell oltási igazolást felmutatni a szigetország üzleteiben, éttermeiben és bárjaiban. Nem lesz kötelező az oltás a tanároknak, rendőröknek és pincéreknek, csak az egészségügyi dolgozók, időseket ápolók, határőrök és börtönőrök körében lesz marad kötelező.

Március 25-től lehet koncerteket és sportrendezvényeknek tartani, ezeken száz főnél többen is részt vehetnek majd. Továbbra is maszkot kell viselni a zárt helyeken, így az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, valamint a tantermekben a 8 évesnél idősebb diákok számára.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja részletes grafikonjainkat >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!