Hétfőtől már nem kell maszkot viselni sem a boltokban, sem a tömegközlekedési eszközökön

2022. március 7. – 08:21

Másolás

Vágólapra másolva

Eltörölte a kormány a 2021 novemberében ismét kötelezővé tett maszkviselést, március 7. hétfőtől már nem muszáj, csak opcionálisan választható a beltéri, orrot és szájat elfedő maszk viselése – ezt a múlt heti kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökségért felelős miniszter.

Az ötödik, omikron variáns által okozott hullám mérséklődésével az operatív törzs javaslatai alapján az alábbi döntések születtek:

  • nem kell maszkot viselni zárt térben, sem a tömegközlekedési eszközökön, sem az állomásokon;
  • március 4-től eltörölték a látogatási tilalmat a kórházakban, a Covid-fertőzéssel nem érintett osztályokon, egy beteghez legfeljebb napi két látogató mehet be, maximum hatvan percre;
  • az egészségügyi ellátásokat is a normál rend szerint lehet igénybe venni, de maszkot viselni kell;
  • a munkáltatók már nem írhatják elő a kötelező oltást a dolgozóiknak;
  • megszűnik minden olyan korlátozás, amely védettségi igazolványhoz kötötte valamely hazai szolgáltatás igénybevételét;
  • megszűnnek a rendezvényekre vonatkozó korlátozások, már nem kell védettségi igazolvány sportrendezvényre, kulturális rendezvényekre, zenés-táncos rendezvényre, 500 főnél nagyobb létszámos szabadtéri rendezvényekre sem;
  • megszüntetik a beutazási korlátozást is;
  • nem kell már az államigazgatásban dolgozók mindegyikének beoltatnia magát: az egészségügyi, szociális és honvédelmi dolgozóknak még kötelező, de másoknak nem.
  • Őket érinti, hogy azok a munkavállalók, akiket a vonatkozó kormányrendelet alapján fizetés nélküli, illetve illetmény nélküli szabadságra küldtek, amiért nem oltatták be magukat, a jövőben újra dolgozhatnak: ez a szabadságforma ugyanis április elsején megszűnik. „A munkáltató (… ) elektronikus úton vagy papír alapon haladéktalanul tájékoztatja az érintett személyt a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettség helyreállásának kezdő időpontjáról” – áll a Magyar Közlönyben.

A koronavírus-járvány negyedik hulláma október második felében erősödött fel igazán, amikor a napi járványadatok folyamatosan emelkedni kezdtek, tíz nap alatt a napi új fertőzöttek száma négyezer fölé, a kórházban ápoltak száma kétezer fölé, a lélegeztetőgépre szorulók száma pedig kétszáz fölé nőtt. A járványügyi szabályokat ezután szigorították, november elsején korlátozások léptek életbe: ekkor lett legutóbb kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön és azok megállóiban, a kórházakban és sok szociális intézményben látogatási tilalom lépett érvénybe, a cégek és önkormányzatok pedig munkafeltételként írhatták elő a koronavírus elleni oltást.

Az ellenzéki pártok már bő egy hete követelték a járványügyi korlátozások eltörlését arra hivatkozva, hogy szerintük új szakaszba lépett a járvány.

Ön visel maszkot a jövőben zárt térben, esetleg munkahelyén továbbra is erősen ajánlott? Mit tapasztalt? Gyermeke iskolájában megtartották a maszkot? Boltban dolgozik? Meghagyják a plexiket vagy azokat is leszerelik? Kérjük, írja meg nekünk tapasztalatait az ezen a linken elérhető mailcímre! Köszönjük!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!