Két napja 130 felett jár a koronavírus miatt meghalt betegek száma, utoljára december végén haltak meg ennél többen

2022. február 23. – 09:03

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek: 6286 (az előző napi adathoz képest +3093)
  • Új tesztek száma: 17 290 (a hétvégi napi átlaghoz képest +11 062)
  • Új halálos áldozatok száma: 132 (a hétvégi napi átlaghoz képest +1)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 4463 (az előző napi adathoz képest -277)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma:  170 (az előző napi adathoz képest -7)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 390 100 (az előző napi adathoz képest +389)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 6 159 543 (az előző napi adathoz képest +1359)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 794 636 (az előző napi adathoz képest +1648)

– tették közzé a friss adatokat a koronavírusról tájékoztató kormányzati oldalon. Második napja jár 130 felett a koronavírus miatt meghalt betegek száma, utoljára december 28-án haltak meg a mostaninál többen, akkor 151-en. Az elmúlt napokban több járványügyi szakértő is azt nyilatkozta, hogy lassan csökkennek ugyan az esetszámok, de enyhül a járvány ötödik hulláma Magyarországon.

Megérkezett az újabb szállítmány a Pfizer 5–11 éves korosztálynak kifejlesztett, Covid–19 elleni oltóanyagából. Ez már a nyolcadik, és 36 ezer adag oltóanyagot tartalmaz. A legkisebbek közül 89 ezer gyermek kapta meg eddig az oltást.

Gulyás Gergely szerint az Emmi másfél hónapja kiadott egy járványról szóló kutatást, ennek ellenére mégsem lehet sehol megtalálni azt. Orbán Viktor tavaly beszélt arról, hogy az Akadémiával és kisebb tudóscsoportokkal egyeztetve kért egy elemzést arról, hogy mi az oka, hogy a magyar társadalom „láthatóan sérülékenyebb” a járvánnyal szemben, mint mások.

Az elemzés elkészítése azután merült fel, hogy több sajtóorgánum is arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy miért haltak meg többen Magyarországon a járvány alatt, mint „a kísérleti laboratóriumnak” számító Ausztriában.

Az EU frissítette az uniós beutazásokra vonatkozó ajánlásait, amelyek szerint az uniós tagállamoknak engedélyezniük kell a nem alapvetően szükséges beutazásokat azok számára is, akiket az EU vagy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által engedélyezett oltóanyaggal oltottak be, illetve akik felgyógyultak a betegségből, valamint minden olyan utazó számára, akik a vonatkozó uniós jegyzéken szereplő valamely országból érkeznek.

A tagállamoknak fel kell oldaniuk az ideiglenes korlátozásokat azok esetében is, akik az érkezésük előtt legalább 14 és legfeljebb 270 nappal megkapták az alapoltási sorozat utolsó adagját, illetve ha kaptak emlékeztető adagot, vagy ha az unióba utazásukat megelőző 180 napon belül felgyógyultak a betegségből.

A WHO által jóváhagyott vakcinával oltottak esetében a tagállamok előírhatják az indulás előtt legfeljebb 72 órával elvégzett, negatív eredményű PCR-teszt meglétét, és további intézkedéseket is alkalmazhatnak, például karantént vagy önkéntes karantént írhatnak elő számukra.

Hivatalos programokat mondott le II. Erzsébet királynő, akinek koronavírustesztje a hétvégén pozitív lett, és azóta is enyhe tüneteket észlel magán. A Buckingham-palota tájékoztatása szerint a 96. életévében járó brit uralkodó továbbra is könnyített munkarendben dolgozik, és később döntenek arról, hogy a hét későbbi szakaszában visszatér-e hivatalos programjainak teljesítéséhez.

Hongkong márciusban tesztelni fogja teljes lakosságát a koronavírus miatt, mert a városban az omikron okozta új hullám súlyos járványügyi válságot eredményezett. Hongkong február 15 óta napi ötezer új fertőzöttről számol be, a város vezetése pedig tart tőle, hogy ez az egészségügyi rendszer túlterheléséhez vezet majd. Az év eleji megugrás óta 145-en haltak meg a vírus miatt Hongkongban.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja részletes grafikonjainkat >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!