Többen is hat adag oltást kaptak meg egyszerre egy budapesti kórházban

2022. január 7. – 19:29

Másolás

Vágólapra másolva

Több embernek is hat adag oltást adtak be egyszerre az elmúlt napokban a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben – írja a 24.hu. Ezt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is megerősítette a lapnak. Az eset 12 embert érinthet.

A túl nagy dózis mögött az állhat, hogy hígítás nélkül kapták meg a vakcinát. A kórházak az oltóanyagokat ampullákban kapják, amelyekben több embernek elegendő oltóanyag van. Ezt hígítani kell, ez a lépés maradhatott ki az érintettek esetében.

Az Emmi szerint 48 órán át követték a nagy dózissal oltottakat, és az általános oltási reakciókon kívül nem merült fel egészségkárosodás gyanúja. Ettől függetlenül tovább figyelik az érintetteket.

Ilyen előfordult már máskor is, tavaly májusban például egy szombathelyi férfi kapott hat adagot a Pfizer–BioNTech oltóanyagából. Akkor a Híradónak nyilatkozó orvos azt mondta, a többletadag nem jelent problémát, okozhat ugyan hevesebb tüneteket, de nem veszélyes arra, aki kapja. Tartósabb immunitás nem alakul ki a nagyobb mennyiség miatt, mert az oltás ugyanúgy lebomlik három-négy nap alatt, mintha csak egy adag került volna a szervezetbe, és megfelelő idő elteltével ugyanúgy szükség van az oltás megismétlésére.

De nem csak Magyarországon történt ilyen eset, szintén májusban egy olasz nő négyadagnyi vakcinát kapott, egy indiai férfiről pedig pont ma írtunk, mert már legalább nyolc adagot adatott be magának – bár tavaly február óta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!