Egymillió új fertőzöttet regisztráltak az USA-ban, ami világrekord, de lehet, hogy csak adattorlódás történt

2022. január 4. – 12:03

Egymillió új fertőzöttet regisztráltak az USA-ban, ami világrekord, de lehet, hogy csak adattorlódás történt
Covid-tesztállomás Los Angelesben – Fotó: Valerie Macon/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államokban hétfőn több mint 1 millió embernek lett pozitív a koronavírustesztje, ami új napi világrekordot jelent, nem mértek még ennél több új fertőzöttet egy nap alatt egy országban – írja a Guardian. A mostani kiugróan magas esetszámban azonban szerepet játszhatott, hogy az ünnepek alatti fertőzöttszámok később, egyben kerültek be a hivatalos statisztikába.

Az Egyesült Államokban a kb. 1 millió pozitív eset nagy része az omikron variánsnak köszönhető, állapította meg a Johns Hopkins Egyetem.

Már a múlt héten csütörtökön is rekord született az új fertőzöttek napi számában: akkor 590 ezer pozitív esetet regisztráltak az országban. A grafikonon jól látható, hogy a karácsonyi ünnepek alatt, illetve szilveszter és újév napján csökkentek az adatok, majd újra magasabbra emelkedtek.

A fertőzöttek valós számát nem lehet pontosan tudni: sok amerikai ugyanis csak otthon csinál Covid-tesztet, ami nem kerül be a hivatalos statisztikákba.

Több ezer iskolában nem kezdődött el a tanítás, vagy online formában folytatódik a vírus miatt. Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke hétfőn a Twitteren arra kérte az amerikaiakat, hogy oltassák be magukat: „ez hazafias kötelességük”.

A Neumann Labs, a legnagyobb hazai magánlabor szerint a náluk vizsgált magyarországi esetek 78 százalékáért az omikron a felelős. A labor azonban csak kisebb számú mintát vizsgál, eddig 283 omikronos esetet mutattak ki. A hazai minták nagy részét a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laborjaiban vizsgálják. Az NNK jelenleg 11 százalékra becsüli az omikron variáns arányát itthon.

Az omikron a legtöbb kutatás szerint kevésbé okoz súlyos megbetegedést, mint a korábbi variánsok. Brit kutatók szerint azért nem olyan súlyos ez a variáns, mert a torokban pusztít és nem a tüdőt veszi célba. Itt is igaz azonban, hogy az oltottak sokkal jobban védettek a súlyos szövődmények ellen. Az omikron veszélye inkább abban van, hogy sokkal gyorsabban tud terjedni, így arányaiban több ember kerülhet kórházba, ami súlyosan megterhelheti az egészségügyet. Itthon az ötödik hullámért már az omikron lehet a felelős.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!