Brit kutatók: Az omikron a torokban pusztít, de kisebb valószínűséggel károsítja a tüdőt

2022. január 2. – 10:19

Brit kutatók: Az omikron a torokban pusztít, de kisebb valószínűséggel károsítja a tüdőt
A szíriai aranyhörcsögök között sem pusztított annyira az omikron, mint más mutánsok. Fotó: Bruno Cavignaux / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hat különböző kutatócsoport eredményei is arra utalnak, hogy a variáns a felső légutakban gyorsabban terjed, de kevésbé súlyos betegségeket okoz.

Brit kutatók szerint az omikron variánssal kapcsolatos kutatások arra utalnak, hogy a betegség kevésbé súlyos, mint a Delta és az eredeti kínai (vuhani) koronavírus. Mint a Guardian írja, egyre több bizonyíték utal arra, hogy az omikron nagyobb valószínűséggel fertőzi meg a torkot, mint a tüdőt, ami a tudósok szerint megmagyarázhatja, hogy miért tűnik fertőzőbbnek, de kevésbé halálosnak, mint a vírus más változatai.

Hat különböző tanulmány is azt találta, hogy az omikron nem károsítja annyira az emberek tüdejét, mint a Delta és a Covid más korábbi változatai, igaz a cikk szerint a tanulmányok eredményeit más kutatóknak még felül kell vizsgálniuk.

Deenan Pillay, a University College London virológiai professzora szerint

„az omikron a felső légutak sejtjeiben könnyebben szaporodik, mint a tüdő mélyén lévő sejtekben.”

James Stewart professzor (Liverpooli Egyetem Molekuláris Virológiai Kutatócsoport) pedig kimutatta, hogy az omikronnal fertőzött egerek kevésbé fogynak, alacsonyabb a vírusterhelésük, és kevésbé súlyos tüdőgyulladást tapasztalnak.

A belgiumi Leuven Egyetem Neyts Laboratóriuma hasonló eredményeket talált szíriai aranyhörcsögökkel végzett kísérleteknél. Utóbbi rágcsáló a légúti és légzésbiológiai kutatásokban különösen népszerűek, de mivel a legtöbb fogságban tartott egyed, néhány egykoron begyűjtött, de szapora állattól származik, az erős beltenyészeti faktor miatt nagyon hajlamosak öröklött szívbetegségekre, ezért ezek vizsgálati alanyaként is kiválóak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!