Brit kutatók: Az omikron a torokban pusztít, de kisebb valószínűséggel károsítja a tüdőt

2022. január 02. – 10:19

Brit kutatók: Az omikron a torokban pusztít, de kisebb valószínűséggel károsítja a tüdőt
A szíriai aranyhörcsögök között sem pusztított annyira az omikron, mint más mutánsok. Fotó: Bruno Cavignaux / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hat különböző kutatócsoport eredményei is arra utalnak, hogy a variáns a felső légutakban gyorsabban terjed, de kevésbé súlyos betegségeket okoz.

Brit kutatók szerint az omikron variánssal kapcsolatos kutatások arra utalnak, hogy a betegség kevésbé súlyos, mint a Delta és az eredeti kínai (vuhani) koronavírus. Mint a Guardian írja, egyre több bizonyíték utal arra, hogy az omikron nagyobb valószínűséggel fertőzi meg a torkot, mint a tüdőt, ami a tudósok szerint megmagyarázhatja, hogy miért tűnik fertőzőbbnek, de kevésbé halálosnak, mint a vírus más változatai.

Hat különböző tanulmány is azt találta, hogy az omikron nem károsítja annyira az emberek tüdejét, mint a Delta és a Covid más korábbi változatai, igaz a cikk szerint a tanulmányok eredményeit más kutatóknak még felül kell vizsgálniuk.

Deenan Pillay, a University College London virológiai professzora szerint

„az omikron a felső légutak sejtjeiben könnyebben szaporodik, mint a tüdő mélyén lévő sejtekben.”

James Stewart professzor (Liverpooli Egyetem Molekuláris Virológiai Kutatócsoport) pedig kimutatta, hogy az omikronnal fertőzött egerek kevésbé fogynak, alacsonyabb a vírusterhelésük, és kevésbé súlyos tüdőgyulladást tapasztalnak.

A belgiumi Leuven Egyetem Neyts Laboratóriuma hasonló eredményeket talált szíriai aranyhörcsögökkel végzett kísérleteknél. Utóbbi rágcsáló a légúti és légzésbiológiai kutatásokban különösen népszerűek, de mivel a legtöbb fogságban tartott egyed, néhány egykoron begyűjtött, de szapora állattól származik, az erős beltenyészeti faktor miatt nagyon hajlamosak öröklött szívbetegségekre, ezért ezek vizsgálati alanyaként is kiválóak.

Kövess minket Facebookon is!