A Honvédkórház főigazgatója: Nyugodt, szinte békebeli karácsonya volt az egészségügynek

2021. december 27. – 19:37

Másolás

Vágólapra másolva

Elég nyugodt, szinte békebeli karácsonya volt a magyar egészségügynek ahhoz képest, hogy más országokban milyen nagy terhelést okozott a koronavírus – erről Wikonkál Norbert Miklós, a budapesti Honvédkórház igazgatója beszélt az M1 reggeli műsorában.

Az, hogy konkrétan milyen terhelés alatt dolgozott karácsony idején az egészségügy, csak hétfő reggel derült ki, hiszen a negyedik járványhullám ellenére az ünnepnapok alatt nem közölt adatokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Az elmúlt négy napban közel nyolcezer új fertőzöttet azonosítottak, és 436 koronavírusos beteg halt meg – erről itt írtunk részletesen. Az új fertőzöttek adataiból nem derült ki, hogy hányan fertőződtek meg a különösen fertőző és rövid lappangási idejű omikron vírusvariánssal, de mindenkit arra kér az NNK, hogy oltassa be magát a vírus ellen a harmadik dózissal is.

Erre hívta fel a figyelmet Wikonkál is, aki szerint egyre több országban belátták, hogy a harmadik oltás beadásának késői megkezdése hiba volt.

„Magyarország ebben zseniális volt, mivel időben kezdte el adni a harmadik oltást”

– mondta a Honvédkórház főigazgatója. Igaz, a december 23-án közzétett adatok óta nem tudni arról sem, hányan kaptak harmadik dózist a védőoltások valamelyikéből. Egyedül azt látni az Our World in Data adatsora szerint, hogy a harmadik oltások görbéje itthon lelassult – miközben az Európai Unió többi országában most indult be igazán az oltási kampány:

Az adatsor szerint míg december elejéig Magyarország vezette a harmadik oltások uniós rangsorát, most már csak a hetedik helyen szerepel Dánia, Írország, Ausztria, Málta, Németország és Belgium mögött.

Wikonkál arról is beszélt, hogy bár sok embert ér el az omikron variáns, de kevésbé okoz megbetegedést, így relatíve kedvezőbb irányba fordulhat a koronavírus-járvány. Azonban szerinte szinte biztos, hogy hamarosan elindul az ötödik hullám, és „a cél továbbra is a lapos járványgörbe”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!