A Moderna szerint a harmadik oltásuk jelentősen növeli az omikront semlegesítő antitestek mennyiségét

2021. december 20. – 16:37

Másolás

Vágólapra másolva

A harmadik Moderna-oltás jelentősen megnöveli azoknak az antitesteknek a mennyiségét, amelyek képesek a koronavírus omikron variánsa elleni védekezésre, írja a gyógyszergyártó cég bejelentése alapján a New York Times. A kísérletet laboratóriumi körülmények között végezték 20-20 emberen, akiknél 29 nappal a harmadik oltás beadása után mértek nagy emelkedéseket az antitestek számában. A vállalat szerint a féladagos emlékeztető oltás nagyjából

37-szeresére, a teljes adag pedig 83-szorosára növeli a szervezet antitestszintjét.

Magyarországon jelenleg féladagot adnak azoknak, akik az első kettő oltásuknak is Modernát kaptak.

Nyilatkozatukban azt is megemlítik, hogy mindkét változat hasonló mellékhatásokat okozott a két oltás után tapasztaltakhoz, de ezek a teljes adagos harmadik oltás esetében valamivel gyakrabban fordultak elő.

Emellett megerősítették, hogy folyamatosan tesztelnek egy olyan multivalens oltást, ami a koronavírus béta és delta mutációira adna választ egyszerre. Egy kifejezetten az omikron variáns ellen fejlesztett vakcina tesztelése is tervben van jövő év elejére, amely majd később bekerülhet egy kombinált emlékeztető oltásba is.

A Moderna bejelentése előtt nem sokkal Ugur Sahin, a BioNTech-vezérigazgatója 70-75 százalékra becsülte a Pfizerrel közösen fejlesztett vakcinájuk hatékonyságát a koronavírus akármelyik variánsa ellen az emlékeztető adag beadása után, hozzátéve, hogy a vakcina ennél is jobb eséllyel védhet a súlyos megbetegedés ellen.

A Guardian szemlézte a Le Monde-nak adott interjút, amelyben Sahin kiemelte, hogy az elsődleges adatok Nagy-Britanniából és Dél-Afrikából 20-40 százalék körülire tippelik a védőoltás hatékonyságát az enyhébb, illetve 70 százalékra a súlyos megbetegedés ellen két dózis esetén. Utóbbit Sahin kevesellte, szerinte Dél-Afrikában sokan vannak a betegségen átesettek, és így rosszabbak a Pfizer eredményei, ezért több adatra vár a britektől.

Ugur Sahin egy díjátadón 2021. november 30-án, Mainzban – Fotó: Abdulhamid Hosbas / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP
Ugur Sahin egy díjátadón 2021. november 30-án, Mainzban – Fotó: Abdulhamid Hosbas / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP

Sahin azt elismerte, hogy az oltások ereje idővel csökkenhet. Az, hogy ez mikor történik meg, és milyen mértékben, még nem tiszta: a bezzegországnak tartott Izraelben egyelőre nem ajánlják a negyedik oltást. A BioNTech egyik alapítója azt is hangsúlyozta, hogy még a háromszor beoltottak is terjeszthetik a betegséget, ezért főleg még most télen szükségesnek tartja a különböző óvintézkedések fenntartását, például a rendszeres tesztelésüket akkor, ha veszélyeztetett emberekkel találkoznak.

A bíztató hírek akkor jelentek meg, amikor egyre több európai ország kénytelen szembenézni az omikron gyors terjedésével. Írországban például hétfőre vált dominánssá az új variáns, Nagy-Britanniában pedig 12-re emelkedett az omikronnal fertőzött elhunytak száma. A világon rohamosan teret nyerő új mutációról, ami már Magyarországon is megjelent, itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!