Portfolio: Magyarország ismét tárgyal az EU-val a Pfizer-vakcinák beszerzéséről az omikron miatt

2021. december 17. – 16:27

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország a gyerekeknek való vakcinák lehívása után is részt vesz a közös uniós Pfizer-vakcina beszerzésben – írja a Portfolio.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke konkrét országok említése nélkül arról beszélt az EU-csúcsot lezáró éjjeli sajtótájékoztatón, hogy a tagállamok több, mint 180 millió dózist rendelnek a Pfizer/BioNTech omikronra specializált vakcinájából a májusi harmadik beszerzési szerződés keretében rögzített lehetőséggel élve.

A Portfolio az értesülései szerint ebbe a rendelésbe Magyarország is beszállt. A portál megkereste a Koronavírus Sajtóközpontot, ahonnan azt a választ kapták, hogy „az omikron variáns miatt induló új uniós vakcinabeszerzés feltételeiről Magyarország jelenleg egyeztetéseket folytat az Európai Bizottsággal”.

A kormány egyedüli tagállamként kimaradt a májusi szerződéskötésből, de szeptemberben „visszakéredzkedtünk”. Ez azután derült ki, hogy Magyarország november végén az 5-11 éves korosztály számára rendelt Pfizer-vakcinákat.

Az omikron variáns megjelenésével szükség lehet egy újonnan kifejlesztett vakcinára, ami a BioNTech vezérigazgatója szerint száz nap alatt lehetséges, engedélyekkel együtt. Az omikron megjelenéséről és a vakcinák hatékonyságáról itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!