Két embert is kezelnek súlyos ivermectinmérgezéssel a kassai kórházban

2021. december 1. – 12:10

Másolás

Vágólapra másolva

Két beteget ápolnak súlyos ivermectin-mérgezéssel Szlovákia második legnagyobb kórházában, a kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórházban (UNLP), melynek toxikológus főorvosa, Marek Varga elmondta, a két páciensnél ezerszeres túladagolást állapítottak meg – írja az Új Szó.

A kórház több orvosa is nyilatkozott az utóbbi napokban, így kiderült, hogy egyik betegük életveszélyes állapotban van, tudatzavarban szenved, idegrendszeri károsodásai vannak. Martin Novotný infektológus főorvos azt is elmondta, hogy már találkoztak azzal is, hogy a beteg szájon át szedte a szárnyasoknak való külső csepegtető oldatot, nem beszélve a lóbalzsamokról. Így pedig nagyon gyorsan túladagolhatják magukat az emberek. Az ivermectin károsítja a májat, idegrendszeri problémákat okozhat, akár agresszivitást és tudatzavart is, a kórház orvosai pedig ismét leszögezték, hogy nem hatásos a koronavírus ellen.

„Ez nem Covid-19 elleni gyógyszer és nem is lesz az soha. Semmilyen tudományos kutatás nem tudta ezt alátámasztani. A kezdeti feltételezéseket, hogy segíthet az enyhe lefolyásában, már megcáfolták. Az ivermectint használó, hozzánk kerülő betegek gyakran kerülnek lélegeztetőgépre. A túladagolással kezelt páciens Covid-fertőzött is, súlyos tüdőgyulladása van”

– mondta az infektológus.

Ahogy arról korábban is írtunk, egyelőre nem úgy tűnik, hogy biztonságos lenne az ivermectin, a hatékonyságára pedig semmilyen tudományos bizonyíték nincs. Ausztrál kutatók egy, az ivermectinbe vetett hit egyik kiindulópontjának tekintett tanulmányban azt írták, hogy a hatóanyag meggátolta a SARS-CoV-2 szaporodását, ám ezt nem emberi, hanem sárgahasú szavannacerkóf-sejteken vizsgálták. Az adagolás sem volt reális – az ajánlott beviteli érték Ausztráliában 3–15 mg, a vírus ellen azonban úgy tűnik, hogy még ennek a sokszorosa, 120 mg is kevés.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy az ivermectin semmiképp sem segíthet a covidos betegeken, ahogy azt sem, hogy mindenki, aki szerint hatásos lehet, az hazudik. Több országban is vizsgálják a hatékonyságát, ám sok helyen nincs olyan, a szert tartalmazó gyógyszer, amely emberi fogyasztásra engedélyezett lenne, így egyelőre semmiképp sem érdemes otthon lóféreghajtóval kísérletezni. A koronavírus-járvány terjedésével feltűnt, eredendően parazitaölő hatóanyag szokatlan karrierjéről minden fontosat megtudhat a legújabb komplexünkből, amit ezen a linken talál meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!