PDSZ: Legalább 1637 pedagógus nem akarja magát beoltatni

2021. november 17. – 16:02

Másolás

Vágólapra másolva

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) belső felmérése szerint az eddig még nem beoltott tanárok csaknem 19 százaléka nem kéri a koronavírus elleni oltást. Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta, hogy ezek a tanárok más munkát fognak keresni, ha fizetés nélküli szabadságra küldik őket – írja a 24.hu.

A PDSZ szerdai adatai szerint 217 intézmény 8732 tanügyi dolgozóját kötelezték már oltásra, közülük 1637-en nem akarják magukat beoltatni. Nagy Erzsébet azt mondta, hogy még nem kaptak minden intézményből visszajelzést, és azt valószínűsíti, hogy ezek az adatok leginkább olyan intézményekből származnak, ahol viszonylag magas az átoltottság.

Nagy szerint óriási problémát okozna, ha nem foglalkoztathatnák az oltatlan pedagógusokat: példaként említett egy 490 fős szakképző intézményt, ahol 50 személy nem szeretné beoltatni magát, így bizonytalanná válna az iskola működtetése. Emberek egzisztenciája kerül veszélybe, az intézményben maradókra pedig többletmunka hárulna – mondta.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) e heti tájékoztatása szerint közel 90 százalékos a tanárok átoltottsága. A minisztérium nem számít zavarra az oltás elutasítottsága miatt, szerintük inkább az okozhat problémát, ha megbetegednek a tanárok.

A tanároknak nemrég tették kötelezővé az oltás beadatását. Ha dolgozni akar a pedagógus, akkor december 15-ig meg kell kapnia az első dózist, különben fizetés nélküli szabadságra küldik, és egy évvel később el is bocsáthatják. Ha már oltva van az illető, akkor ezt igazolnia kell az intézmény vezetőjénél.

Az egyházi és magánfenntartású (alapítványi) iskolákban nem tették kötelezővé a vakcinát, azokban az intézmény vezetője dönthet erről. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint a szakmában azért aggódnak, hogy az oltást elutasító, fizetés nélküli szabadságra küldött tanárok jó eséllyel megjelenhetnek azokban az oktatási intézményekben, ahol egyház vagy alapítvány a fenntartó.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!