Kötelező az oltás a budapesti bentlakásos szociális intézmények dolgozóinak

2021. november 4. – 18:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Kötelező lesz az oltás a Főváros bentlakásos szociális intézményeiben a munkavállalóknak!” – jelentette be Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester. Azt írta, hogy a bentlakásos szociális intézményekben nem várhat magára a döntés, a Főváros hajléktalanszállóiban és idősotthonaiban kötelezővé teszik a dolgozóknak az oltást. Mint írta, ezekben az intézményekben már 92 százalék feletti az átoltottság a dolgozók körében, de ott a legnagyobb a veszélye egy esetleges járványgóc kialakulásának is.

A Budapest.hu-n azt írják, hogy az érintett dolgozók 92,57 százaléka már megkapta az oltást. A többieknek 45 napos határidőt szabtak meg, amennyiben egészségügyi okból nem mentesülnek.

Azt is írják, hogy a Fővárosi Önkormányzat az érdekképviseletekkel való konzultáció után nem rendeli el általánosságban a kötelező oltást.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy a munkaadók szervezeteinek javaslatára a cégek előírhatják a koronavírus elleni védőoltást az alkalmazottaknak, a kormány munkaadóként előírja az oltást, a közösségi közlekedésben pedig november 1-től kötelező lesz a maszkviselés.

Késő este megjelentek a Magyar Közlönyben az ezeket részletező rendeletek is. Az önkormányzati fenntartású intézmények esetében a fenntartó önkormányzat szerinti település vagy kerület polgármestere, fővárosi fenntartású intézményeknél a főpolgármester dönt arról, hogy alkalmazza-e a rendeletben foglaltakat. Az oltás határideje ebben az esetben is legalább 45 nap kell, hogy legyen.

Azóta több önkormányzat is jelezte már, hogyan döntött. Pokorni Zoltán polgármester kedden elrendelte az oltást a Hegyvidéki Polgármesteri Hivatalnál foglalkoztatottak számára. A XVI. kerület polgármestere is elrendelte a kötelező védőoltást, amit december 20-ig minden önkormányzati intézményben dolgozónak fel kell vennie, legyen hivatali, bölcsődei, óvodai, szociális vagy őrszolgálati dolgozó.

Debrecen, Eger, Újpest és Székesfehérvár önkormányzata viszont nem teszi kötelezővé a koronavírus elleni védőoltás felvételét munkavállalói számára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!