Két idézetcsokor, ami megmutatja, hogyan vett 180 fokos fordulatot Orbán Viktor a kötelező oltás és maszk ügyében

2021. október 28. – 12:37

frissítve

Két idézetcsokor, ami megmutatja, hogyan vett 180 fokos fordulatot Orbán Viktor a kötelező oltás és maszk ügyében
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök délelőtt Gulyás Gergely bejelentette, hogy három intézkedést hoznak a járvány megállítása érdekében. Ebből a legfontosabb, hogy a kormány lehetővé teszi a munkaadóknak, hogy kötelezővé tegyék az oltást az alkalmazottaik számára. Az állam mint munkáltató széles körben élni fog ezzel a lehetőséggel.

Később, kérdésre válaszolva azt mondta Gulyás, hogy nincs kivétel, minden munkaadónak joga lesz erre. A szabályozás az első két oltásra vonatkozik, egészségügyi okokból természetesen mentesülhet valaki ez alól. Az első oltást december 15-ig kell megkapni. Ha valaki nem akarja beoltatni magát, fizetés nélküli szabadságra küldendő, egy év elteltével pedig el is lehet bocsátani.

Az oltások kötelező tételének lehetőségéről eddig nagyon mást kommunikált a kormány. A legtisztább példa a 180 fokos fordulatra Orbán Viktor nyilatkozata 2021. április 2-án a Kossuth rádióban. A műsorvezető felvetette neki, hogy az ellenzék egyik szakértője szerint hagyni kellene az önkénteskedést, ha kötelezővé tennék az oltást, meg lenne oldva a helyzet.

„A tényszerű állítás igaz, de nem diktatúrában élünk. Tehát ez egy demokrácia. Sőt, ami ennél fontosabb, hogy ez egy szabad világ. A demokrácia csak egy kormányzati forma meg választás, ennél többre van szükségünk, szabadságra. És ráadásul a magyarok – ahogy én ismerem a saját fajtámat – erre nagyon kényesek, a szabadságukra. Az én házam, az én váram”

– kezdte válaszát a miniszterelnök.

Orbán ekkor azt mondta, mindenkinek van egy jobb ötlete, mint amit a hatóság ki szokott gondolni, általában sokan vannak azok is, akik jobban tudják a kormánynál, hogy éppen mit kellene csinálni. „Ez benne van a mi genetikánkban, ez a magyar vérrel jár együtt” – jelentette ki. Szerinte mivel a magyar már csak ilyen, szabadságszerető, ezért ha valamiről azt gondolja, hogy jó is, de rá akarják szorítani, akkor azonnal ellenáll.

„Tehát ezért szerintem Magyarországon a kötelező oltás a vírus ügyében felnőttek esetében nem járható. El tudok képzelni ilyen helyzetet, hiszen gyerekkorban vannak kötelező oltások, amikor azokat be kell adni. De felnőtt embereknek koronavírus ügyben előírni a kötelező oltást, én szerintem ez Magyarországon nem működik”

– zárta válaszát.

Szeptemberben még nem volt biztos benne

Néhány hónappal később, idén szeptemberben már némiképp megengedőbb volt a kérdésben. Szintén a Kossuth rádióban arról beszélt, hogy az ő lehetőségei ott véget érnek, hogy mindenkit arra kér, oltassa be magát. Innen már szerinte csak egy lépés marad, az oltás kötelezővé tétele, de „erről már korábban is mondtam, hogy szerintem ez Magyarországon ellenállásba ütközik”. Szerinte talán azt még elfogadják az emberek, hogy az egészségügyben dolgozóknak kötelező legyen az oltás, hiszen ők mindennap betegekkel találkoznak.

„Úgy látom, még azt is elfogadják a magyarok, hogy a munkahelyeken a munkaadóknak legyen valami joga, ami az oltás felé tereli az embereket, akár kötelezően előírhatja egy-egy munkaadó, hogy az ő munkahelyén kell lenni oltásnak. Ez már nehezebb ügy, erről vita van, ezt majd hamarosan le fogjuk zárni, talán még ez belefér, ebben sem vagyok biztos” – mondta.

„Tehát az az érzésem, hogy azon kívül, hogy próbálom rábeszélni az embereket, hogy vegyék föl az oltást, a kormányzatnak több eszköze már nincs. A döntés most már nem a mi kezünkben van, a döntés az emberek kezében van”

– tette hozzá végül.

Orbán október közepén: a maszk nem véd meg

A kormány csütörtökön azt is bejelentette, hogy november 1-től kötelező lesz a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön. Ez a kérdés rendszeresen előkerült az elmúlt hónapokban, szakemberek rendre kérték a kormányt, hogy tegyen lépéseket, ezekre a felvetésekre Orbán Viktor is többször reagált. Korábbi cikkükben összeszedtük, hogy miket mondott ebben a témában a miniszterelnök:

  • Augusztus 22.: „Az oltás életet ment, és csak az oltás ment életet. A maszk meg az elszeparálódás nem fog segíteni. Most már pontosan tudjuk, van mögöttünk több mint egyéves tapasztalat, hogy védelmet, az élet megmentését csak az oltások tudják megadni a számunkra. [...] Amikor maszkviselés volt, megpróbáltuk elszigetelni a fertőzött embereket, annak a hatékonysága csekély volt, az oltásnak a hatékonysága pedig elsöprő erejű, ezért nem érdemes a kevésbé hatékony módszerrel próbálkozni, a jó módszert kell követnünk, ez pedig az oltás.”
  • Szeptember 17.: „Aki szükségét látja, meg úgy gondolja, hogy ez őt védi, vagy leginkább abban segít, hogy ő ne fertőzzön meg másokat, mert a maszk inkább arra jó, hogyha valaki fertőző, akkor ezt ne adja tovább, az hordja. Én biztatom is őket, hogy ezt tegyék. De hozzá kell tennem, hogy a megoldás nem ez. De lebeszélni sem akarok senkit erről, mert ha úgy érzi, hogy ezzel személyesen is hozzájárul a saját maga meg az ország biztonságához, akkor tegye meg, legyen óvatos.”
  • Október 8.: „Csak az oltás segít! Persze lehet védekezni bezárkózással, maszkkal, egyebekkel, de ez nem fog bennünket megvédeni. Ez egy olyan vírus, ezt mondják nekem a járványügyi szakemberek, amely ellen csak az oltás segít.”
  • Október 15.: [Arra, hogy a Magyar Tudományos Akadémia is javasolja a maszkot.] „Biztosan így van, és jó, ha van az ember zsebében egy maszk, nálam is mindig van, és ha úgy látjuk, úgy látom, hogy érdemes azt föltenni, mert megkaphatom valaki mástól, és sokan vagyunk egy zárt helyen, vagy én adhatom át másnak, akkor én is felveszem. Kérek mindenkit, hogy ezt fontolja meg, de ne ringassuk magunkat abba az illúzióba, hogy a maszk megvéd bennünket. A maszk nem véd meg bennünket. Egyetlen dolog bizonyult eddig eredményesnek, ez pedig az oltás. Tehát ha valaki biztosan garantálni akarja a szeretteinek a biztonságát meg a saját életét, akkor arra kérem, hogy vegye föl az első, a második és aztán pedig a harmadik oltást is.”
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!