Tüntetések közepette, de Olaszország bevezette, hogy dolgozni csak védettségi igazolvánnyal lehet menni

2021. október 15. – 22:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tavaly tavasszal a koronavírus európai gócpontjának számító Olaszországban különösen szigorúan vették a beoltottsági kérdéseket az utóbbi hónapokban, egészen pontosan azt, hogy hova és milyen feltételekkel lehet menni az országon belül beoltott és nem beoltott személyeknek.

Európában egyedülálló módon pedig pénteken egy olyan kísérletbe kezdtek, amikor a munkába járáshoz kötelezővé tették, hogy a dolgozni igyekvő ember rendelkezzen a megfelelő védettségi igazolvánnyal – írja a Reuters. A Green Pass azoknak jár, akik megkaptak legalább egy oltást, negatív lett a tesztjük, vagy nemrég gyógyultak meg a fertőzésből.

A rendelkezés bevezetését komoly tüntetések előzték meg, és néhány napja még arról szóltak a hírek, hogy több millió oltásellenes, nem beoltott ember béníthatja meg péntektől az országot.

Ehhez képest a beszámolók szerint viszonylag flottul ment az első nap, amikor mintegy 23 millió munkavállalónak, minisztériumi dolgozóknak, benzinkutasoknak, gyári munkásoknak, fodrászoknak, buszvezetőknek, pincéreknek és több más szakma képviselőinek kötelező volt igazolniuk a koronavírus elleni védettségüket a munka felvételéhez.

A koronavírussal szembeni védettséggel nem rendelkező embereket érintő korlátozások ellen tüntetnek a trieszti kikötőben 2021. október 15-én – fotó: MTI/EPA/ANSA/Paolo Giovannini
A koronavírussal szembeni védettséggel nem rendelkező embereket érintő korlátozások ellen tüntetnek a trieszti kikötőben 2021. október 15-én – fotó: MTI/EPA/ANSA/Paolo Giovannini

Persze azért akadtak tüntetések szerte az országban. Triesztben például több ezer dokkmunkás kezdett először tüntetni, majd sztrájkolni – írja az MTI. A trieszti kikötőben már kora reggel mintegy ezren demonstráltak a bejárat előtti téren. A tiltakozók száma néhány óra elteltével majdnem négyezerre emelkedett a különböző oltásellenes szakmai kategóriák képviselőinek csatlakozásával. A tüntetők átengedték azokat, akik munkába akartak állni, a kikötőbe behajtani nem tudó kamionok azonban nem vették fel az árut. A több mint kilencszáz trieszti kikötőmunkásból majdnem négyszáznak nincsen védettsége, vagy kelet-európaiak és ázsiaiak, akiket orosz vagy kínai oltóanyaggal oltottak be, amit az olasz egészségügyi hatóságok nem fogadnak el.

Róma több pontján az igazolás- és oltásellenes demonstrálók elállták az utcákat, de a munkába igyekvők gyakori haragja és a hatóságok fellépése felszámolta a blokádokat.

A koronavírussal szembeni védettséggel nem rendelkező embereket érintő korlátozások ellen tüntetnek a torinói Piazza Castellón 2021. október 15-én – fotó: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Marco
A koronavírussal szembeni védettséggel nem rendelkező embereket érintő korlátozások ellen tüntetnek a torinói Piazza Castellón 2021. október 15-én – fotó: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Marco

Milánóban a tüntetők a munkához való jogot éltették, Firenzében oltásellenes egyetemisták tüntettek, Udine városközpontjában mintegy kétezren vonultak fel azt kiabálva, hogy a beoltottaknak és az oltás nélkülieknek össze kell fogniuk a szabadságért.

Torinóban a Fiat-autógyár előtt tüntettek a dolgozók, Trentinóban kétszáz buszvezető nem állt munkába, mivel nincs beoltva. Fizetés nélküli szabadságra küldték őket az október 15-én életbe lépett szabályok értelmében.

Az oltásellenes mozgalmak a római Circus Maximus mezején adtak egymásnak találkozót péntek délután. Matteo Salvini, a Liga kormánypárt vezetője kijelentette: Olaszország az egyedüli az Európai Unióban, ahol a védettséget kötelezővé tették. Túlzásnak találta a Mario Draghi kormányfő által szorgalmazott szigort, emlékeztetve a kedvező olasz járványmutatókra. Elemzők megjegyezték, hogy a kormányrendelet a védettségi igazolással gyakorlatilag kötelezővé tette a koronavírussal szembeni oltást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!