Az egyik legrangosabb német tudományos díjat nyerték el Karikó Katalinék

2021. szeptember 21. – 12:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Karikó Katalin és a világhírű magyar tudóst alkalmazó német biotechnológiai cég, a BioNTech alapító-igazgatói kapják 2022-ben az egyik legrangosabb német tudományos elismerést, a Paul Ehrlich- és Ludwig Darmstaedter-díjat – közölte kedden a díjról döntő Paul Ehrlich Alapítvány kuratóriuma.

Karikó Katalin – a BioNTech alelnöke és az mRNS-techonlógia kidolgozásának meghatározó szereplője – mellett a cég alapítő igazgatói Özlem Türeci és Ugur Sahin kapta a 120 ezer euróval (42 millió forint) díjat a hírvivő RNS (mRNS) megelőző és terápiás célú kutatásáért és fejlesztéséért – írta az MTI.

Az általuk létrehozott „technológiai platform paradigmaváltást indíthat el” az orvostudomány több területén. Munkájuk kiemelkedő sikere az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen rendkívüli hatékonysággal védő vakcina, amelynek döntő szerepe van a koronavírus-világjárvány megfékezésében – áll a közleményben.

A világhírű kutatóval – aki több elismert tudós szerint is rászolgált a Nobel-díjra – itt olvashatja korábbi interjúnkat.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!