EMA: az AstraZeneca oltóanyaga nagyon ritka mellékhatásként idegrendszeri rendellenességet okozhat

2021. szeptember 9. – 13:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Guillain-Barré szindróma (GBS) ismert idegrendszeri rendellenesség, szerencsére csak nagyon alacsony esetszámban fordult elő a vakcina beadása után.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA – European Medicines Agency) csütörtökön bejelentette, hogy a AstraZeneca cég koronavírus elleni oltóanyaga, a Vaxzevria, igen ritka mellékhatásként, Guillain-Barré szindrómát (GBS), egy ismert idegrendszeri rendellenességet okozhat.

Georges Guillain és Jean Alexandre Barré francia orvosok voltak, hogy annak örültek-e, hogy nevüket örök időkre egy agresszív betegség viseli, nem lehet tudni.

Az EMA illetékes kockázatértékelő bizottsága mindenesetre most úgy döntött, hogy a szindrómát a vakcina új mellékhatásaként fel kell venni a termékismertetőbe, és nyomatékosan felhívni az egészségügyi szakemberek és a betegek figyelmét erre a kockázatra.

A GBS esetén a szervezet saját immunrendszere megtámadja az egészséges perifériás idegsejteket, ami típusosan az alsó végtagokban kezdődő, szimmetrikus végtaggyengeséggel és zsibbadással jár.

Akut fázisában a betegség életveszélyessé válhat. Július végéig mintegy 592 millió adag oltóanyag beadása után 833 GBS-esetet jelentettek világszerte. Júliusban az EMA a Johnson and Johnson gyógyszercéghez tartozó Janssen vakcinájával kapcsolatban hívta fel a figyelmet a szindróma kialakulásának kockázatára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!