EMA: az AstraZeneca oltóanyaga nagyon ritka mellékhatásként idegrendszeri rendellenességet okozhat

2021. szeptember 09. – 13:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Guillain-Barré szindróma (GBS) ismert idegrendszeri rendellenesség, szerencsére csak nagyon alacsony esetszámban fordult elő a vakcina beadása után.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA – European Medicines Agency) csütörtökön bejelentette, hogy a AstraZeneca cég koronavírus elleni oltóanyaga, a Vaxzevria, igen ritka mellékhatásként, Guillain-Barré szindrómát (GBS), egy ismert idegrendszeri rendellenességet okozhat.

Georges Guillain és Jean Alexandre Barré francia orvosok voltak, hogy annak örültek-e, hogy nevüket örök időkre egy agresszív betegség viseli, nem lehet tudni.

Az EMA illetékes kockázatértékelő bizottsága mindenesetre most úgy döntött, hogy a szindrómát a vakcina új mellékhatásaként fel kell venni a termékismertetőbe, és nyomatékosan felhívni az egészségügyi szakemberek és a betegek figyelmét erre a kockázatra.

A GBS esetén a szervezet saját immunrendszere megtámadja az egészséges perifériás idegsejteket, ami típusosan az alsó végtagokban kezdődő, szimmetrikus végtaggyengeséggel és zsibbadással jár.

Akut fázisában a betegség életveszélyessé válhat. Július végéig mintegy 592 millió adag oltóanyag beadása után 833 GBS-esetet jelentettek világszerte. Júliusban az EMA a Johnson and Johnson gyógyszercéghez tartozó Janssen vakcinájával kapcsolatban hívta fel a figyelmet a szindróma kialakulásának kockázatára.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom