Új figyelmeztetést kaphat a Johnson & Johnson vakcinája, ritka esetben ideggyulladás kialakulásához vezethet

2021. július 12. – 21:47

Másolás

Vágólapra másolva

Figyelmeztetést csatolhat az USA Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelete (FDA) a Johnson & Johnson koronavírus elleni védőoltásához, mert ugyan ritka esetben, de a társadalmi átlagnál gyakrabban fordult elő Guillain-Barré-szindróma (GBS) a beoltottaknál – írja a New York Times. Lehet, hogy a döntés már kedden megszületik. Nem ez az első, hogy aggályok merültek fel a vakcinával kapcsolatban: korábban egy gyár gondatlansága és lehetséges kockázatok miatt már több országban is szüneteltették vagy felfüggesztették a használatát.

Bár az FDA vizsgálata arra jutott, hogy alacsony az esélye annak, hogy a beoltottaknál kialakuljon a szindróma, de még így is 3-5-ször gyakrabban jelent meg a beoltottaknál, mint a teljes társadalomnál szokott. Száz GBS-gyanús esetet találtak, és még nem biztos, hogy valóban ez a szindróma jelent meg mindegyiküknél. További vizsgálatokra van szükség.

A GBS tünetei átalagosan az oltástól számítva három héten belül jelentkeztek. Egy 57 éves Delaware-i férfi, aki az elmúlt négy évben stroke-ot és szívrohamot is kapott, áprilisban megkapta az oltást, nem sokkal később GBS alakult ki nála, majd meghalt.

Guillain-Barré-szindróma egy viszonylag ritka betegség, perifériás idegek és ideggyökök autoimmun gyulladását jelenti. Akkor alakul ki, ha az immunrendszer kárt okoz az idegsejtekben, ami izomgyengeséghez, és ritkán bénuláshoz vezethet. Az USA-ban évente átlagosan egymillióból 10 embernél jelentkezik a szindróma. A legtöbbjük a ledurvább tüneteket is kiheverik, de ritkán előfordulhat, hogy a beteg szinte teljesen lebénul.

A hatóságok nem találtak kapcsolatot a GBS és a Moderna vagy a Pfizer-BioNTech vakcinája között. Az FDA már ezekhez is adott ki figyelmeztetést, bár a Times azt írja, hogy ezek kevésbé súlyosak, mint amit most a J & J kap, mert a GBS gyakrabban vezet egészségügyi beavatkozáshoz.

Mindezek ellenére a szakértők továbbra is úgy látják, hogy mivel a J & J vakcinája hatékonynak bizonyult a súlyos szövődmények kialakulásának megakadályozásában, valamint a különböző variánsok ellen, a vakcinának több előnye van, mint ritka mellékhatásokból eredő hátránya. Az USA-ban közel 13 millió embernek adták be az oltást, de a gyártást övező bizonytalanság miatt nem mindenki lelkesedik a vakcináért. A teljesen beoltott amerikaiak 92 százaléka vagy a Pfizer-BioNTech, vagy a Moderna oltását kapta meg.

Az áprilisi szünet óta 5 millióan kaptak a Johnson & Johnson oltóanyagából az USA-ban, de több millió adag ár raktárokban – amiket ha nem adnak be, akkor még nyáron megromlanak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!