A Pfizer és a Moderna néha ritka szívgyulladást okozhat

2021. július 9. – 16:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai után az európai gyógyszerügynökség is arra jutott, hogy nagyon ritka esetben a Pfizer és a Moderna oltása szívgyulladást okozhat. A ritka mellékhatás jellemzően fiatal férfiaknál fordul elő. A Janssennel kapcsolatban is kiadtak egy új figyelmeztetést: akinek korábban szisztémás kapilláris szivárgás szindrómája volt, más vakcinát kérjen.

Az Európai Gyógyszerügynökség, az EMA új mellékhatásokat állapított meg a két mRNS-alapú, koronavírus elleni vakcinánál: a Pfizer és a Moderna nagyon ritka esetekben szívgyulladást okozhat. A betegség két különböző típusa, szívizomgyulladás (myocarditis), illetve szívburokgyulladás (pericarditis) fordulhat elő ritka esetben. A megbetegedések jellemzően az oltás utáni két héten belül következtek be, többnyire a második oltás után. A vizsgálat megállapításai szerint főleg fiatal férfiaknál volt megfigyelhető a mellékhatás.

Az EMA összesen 321 ilyen európai esetet vizsgált meg, de a bejelentésnek máshol is volt előzménye: előbb egy izraeli vizsgálat mutatta ki az összefüggést, majd június végén hosszas vizsgálatok után az amerikai FDA is ugyanerre figyelmeztetett.

A szívgyulladásnak ez a két típusa légzési nehézséggel, heves szívveréssel, mellkasi fájdalommal járhat, de a legtöbb esetben az állapot megfelelő kezeléssel vagy pihenéssel gyógyítható. Az EMA vizsgálata szerint öt szívgyulladásos haláleset volt Európában a védőoltások beadása után. Az Európai Gyógyszerügynökség azt hangsúlyozza, hogy a mellékhatás nagyon ritka, és összességében sokkal nagyobb előnye van a vakcináknak, mint amekkora a kockázatuk.

Az EMA az AstraZeneca és a Janssen esetében is vizsgálja, hogy van-e oksági kapcsolat a szívgyulladásos esetekkel, de erről egyelőre nem hoztak állásfoglalást, és további adatokat kértek a gyártóktól. A Janssen vakcinájával kapcsolatban ugyanakkor szintén kiadtak egy figyelmeztetést: eszerint a Janssen oltóanyagát nem szabad használni azoknál, akiknek a kórtörténetében szerepel egy másik ritka betegség, a szisztémás kapilláris szivárgás szindróma.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!