Egy izraeli kutatás szerint összefüggés lehet a fiatalok körében kialakult enyhe szívizomgyulladás és a Pfizer-vakcinák között

2021. június 2. – 13:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Összefüggés lehet a fiatalok körében kialakuló enyhe, rövid lefolyású szívizomgyulladás és a koronavírus ellen a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett vakcinájának második adagja között az izraeli egészségügyi minisztérium kutatói szerint, írja az MTI a Jediót Ahronót hírportálja alapján.

Az izraeli egészségügyi minisztérium kutatócsoportot állított fel a tel-avivi és a haifai egyetem, valamint a haifai Technion műszaki egyetem közegészségügyi és járványügyi szakértőiből. A kutatás eredményei szerint a mellkasi fájdalommal és légszomjjal járó, enyhe lefolyású szívizomgyulladás 16–30 éves férfiak körében fordul elő a leggyakrabban. A gyulladást a koronavírus vagy más vírusok is okozhatják.

A minisztérium ekkor jelezte, hogy a tényleges kapcsolat megállapítása nehéz lenne, pontosan azért, mert a szívizomgyulladás szövődmények nélkül elmúlik és más vírusok is okozhatják: hasonló gyulladásos eseteket jelentettek tavaly is az országban. A Pfizer azt mondta, hogy mindenesetre kapcsolatban áll az egészségügyi minisztériumban a vizsgálatok során.

Izraelben tavaly december és idén május között 275 esetet számoltak össze, ezekből a jelentés szerint 148 a koronavírus elleni védőoltáshoz közeli időpontban történt. Az első dózishoz közeli időpontban 27 esetet jelentettek az 5,4 millió beoltott közül, ezek között 11 embernek valamilyen alapbetegsége volt. A második dózis utáni 30 napon belül 121 alkalommal jelentettek gyulladást, ebből 60 embernek volt alapbetegsége. A betegek maximum négy napig voltak kórházban, ha kórházba kerültek,

95%-uknál csak enyhe tünetek jelentkeztek.

Az ország jelezte április végén, hogy az esetet kivizsgálják. A Pfizer ekkor úgy reagált, hogy ők egyelőre nem találtak arra utaló adatokat, hogy a népességet jellemző előfordulási aránynál nagyobb gyakorisággal jelentkezik szívizomgyulladás a készítményük használata után. Az elemzést ekkor még nem fejezték be.

A kutatók azt állapították meg, hogy lehet összefüggés az oltás és a gyulladás megjelenése között, különösen 16-19 éves korban.

Izraelben a magas fokú átoltottság nyomán szinte teljesen visszahúzódott a koronavírus-járvány. A 9,3 milliós országban a december végén megkezdett oltási kampányban 5 452 298 embert legalább egyszer beoltottak a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett vakcinájával, ez az ország lakosságának 58,63 százalékát jelenti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!