Visszatértek a katonák a kórházakba

2021. szeptember 6. – 10:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőtől a katonák ismét segítséget nyújtanak az egészségügyi intézmények dolgozóinak a szakképesítés nélkül ellátható logisztikai feladataikban, közölte a Honvédelem.hu-n a Honvédelmi Minisztérium. Mint írják, a honvédség felkérés alapján vesz részt ismét a munkában, a katonák az ország különböző pontján 23 kórházban mintegy 83 emberrel segítik az egészségügyi dolgozók munkáját.

Tavasszal mintegy 1100 katona teljesített szolgálatot 93 egészségügyi intézményben. Részt vettek logisztikai feladatokban, segédkeztek az érkező betegek testhőmérséklet-mérésében, a betegirányítási, betegkísérési és útbaigazítási, valamint adminisztrációs és szállítási feladatokban is csökkentették az egészségügyi dolgozók leterheltségét.

Az intézkedés jelezheti azt is, hogy a kormány a járvány negyedik hullámának felfutására számít. Múlt héten Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, nem kerülhetjük el a negyedik hullámot. Müller szerint Európában már mindenhol emelkedik az új fertőzöttek száma a koronavírus delta variánsa miatt, és augusztus második hetétől már Magyarországon is látható ez a tendencia. A tisztifőorvos elmondta, hogy már nálunk is a delta variáns vált dominánssá, az új megbetegedések több mint 90 százalékát ez okozza.

Hétfőn Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora azt nyilatkozta a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hogy lassabb, elhúzódó lehet a koronavírus-járvány negyedik hulláma, és elsősorban az oltatlanokat érinti majd. Merkely Béla szerint elképzelhető, hogy szükség lesz további korlátozásokra a negyedik hullám miatt, de ezek elsősorban az oltatlanokra vonatkozhatnak majd. „Az oltatlanok természetesen jóval nagyobb veszélynek vannak kitéve, huszonötször valószínűbb, hogy bekerül egy oltatlan egy kórházba, huszonötször nagyobb a valószínűsége, hogy meghal koronavírus-fertőzésben” – mondta.

A hétfőn közölt hétvégi adatok szerint 3 nap alatt 648 új fertőzöttet regisztráltak és 9 beteg halt meg. Kórházban már 194 beteget ápolnak, közülük 23-an vannak lélegeztetőgépen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!