648 új fertőzöttet regisztráltak hétvégén, 9 beteg halt meg

2021. szeptember 6. – 08:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 648 (a múlt pénteken közölt adatokhoz képest: +401)
  • Új halálos áldozatok száma: 9 (a múlt pénteken közölt adatokhoz képest: +8)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 194 (a múlt pénteken közölt adatokhoz képest: +45)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 23 (a múlt pénteken közölt adatokhoz képest: +4)
  • Új mintavételek száma: 28 038 (a múlt pénteken közölt adatokhoz képest +17 156)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 817 481 (a múlt pénteken közölt adatokhoz képest: +17 897)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 5 519 838 (a múlt pénteken közölt adatokhoz képest: +7720)

Ismét egyben közölte a hétvégi adatokat a koronavírusról tájékoztató hivatalos oldal, eszerint 648 új fertőzöttet találtak pénteken, szombaton és vasárnap. Ennek három napra elosztott átlaga 216, ami kevesebb, mint a csütörtökön és a szerdán közölt adatok, de így is jelzi, hogy a járvány felfutóban van. A halálos áldozatok száma is emelkedett, napi átlagban a hétvégén 3-an hunytak el. Nőtt a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépre szorulók száma is.

A fertőzés terjedését alátámasztják a múlt héten közölt szennyvízadatok is, de akár az is, hogy több beteg és dolgozó is beteg lett a Szent János Kórházban, ezért lezárták a sebészetet. A fentiek ellenére egyelőre sehol sem jelentettek be korlátozó intézkedéseket az országban, az iskolákban nem kötelező sem a fertőtlenítés, sem a védőtávolság betartása, sem a maszkviselés. A kutatók, virológusok mindenesetre azt mondják: a maszk önkéntes ugyan, de érdemes hordani.

„Jelenleg önkéntes a maszkviselés, de ez nem jelenti, hogy tilos lenne. Tengernyi tudományos adat van rá, hogy működnek, ráadásul jól működnek. Én a tudománynak hiszek, ezért viselem, mindenki mást is erre biztatok” – fogalmazott például Kemenesi Gábor.

Lassabb, elhúzódó lehet a koronavírus-járvány negyedik hulláma, és elsősorban az oltatlanokat érinti majd – mondta a Semmelweis Egyetem rektora hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Merkely Béla szerint elképzelhető, hogy szükség lesz további korlátozásokra a negyedik hullám miatt, de ezek elsősorban az oltatlanokra vonatkozhatnak majd. „Az oltatlanok természetesen jóval nagyobb veszélynek vannak kitéve, huszonötször valószínűbb, hogy bekerül egy oltatlan egy kórházba, huszonötször nagyobb a valószínűsége, hogy meghal koronavírus-fertőzésben” – mondta. Merkely szerint az oltatlanok nem reménykedhetnek abban, hogy a nyájimmunitás majd megvédi őket, hiszen a koronavírus folyamatosan mutálódik. A delta variáns esetében egy ember átlagosan nyolcat fertőzhet meg, míg az első, Vuhanból elindult vírus esetében ez a szám 2,5 volt.

Előző héten lefutott a 12 év felettiek kampányjellegű oltása az intézményekben, a lehetőségre 48 ezer diákot regisztráltak a szüleik. Az érintett gyerekeket augusztus 30–31-én és szeptember 2–3-án oltották be az intézményekben Pfizer-vakcinával az iskolaorvosok és a háziorvosok. Magyarországon körülbelül hatszázezer 12–17 év közötti él, ami azt jelenti, hogy ha az eddigi regisztráltak mindegyike megkapja az oltását, akkor a korcsoport kb. 40 százaléka lesz beoltva.

Arról, hogy az oltás hasznos, az izraeli adatok is tanúskodnak, de Kemenesi Gábor az alábbi videónkban is beszélt erről részletesen néhány oltásszkeptikussal.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!