96 ezren vették fel eddig a harmadik oltást itthon, a napi új fertőzöttek száma száz fölötti

2021. augusztus 13. – 09:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírusra vonatkozó kormányzati oldal pénteki adatai alapján

  • 104 új fertőzöttet igazoltak, a járvány kezdete óta így összesen 810 316-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma;
  • Az aktív fertőzöttek száma pedig 14 326 főre csökkent az előző naphoz képest;
  • Egy beteg hunyt el, a járvány miatt elhunytak száma összesen 30 038 fő;
  • A beoltottak száma 5 668 993 fő, közülük 5 498 222 fő már a második oltását is megkapta. Már 96 ezren a harmadik oltást is felvették;
  • 83 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 14-en vannak lélegeztetőn.

A járványra vonatkozó kormányzati oldal felhívja a figyelmet arra is, hogy a delta variáns több európai országban és már Magyarországon is terjed, ezért kérik, hogy aki még nem oltatta be magát, az tegye meg.

„Az iskola közeledtével felhívjuk a szülők figyelemét, hogy a 12 éven felüli gyermeket automatikusan lehet regisztrálni oltásra, és számukra is nyitva az időpontfoglaló”

– írják. Magyarországon eddig 200 ezer 12–17 év közötti diákot regisztráltak oltásra, és 81 százalékuk már fel is vette azt.

Mint arról egy nappal ezelőtt írtunk, a csütörtöki nap volt az, amikor fél éve nem volt ilyen alacsony az egy nap alatt beadott oltások száma Magyarországon. Március óta nem fordult elő, hogy ilyen kevés ember kapott volna második oltást egy nap alatt, és összességében is ez a második legalacsonyabb napi adat, amióta hazánkban is elkezdték beadni a második dózisokat. Az egy nap alatt beadott összes oltások száma pedig februárban volt utoljára alacsonyabb, mint a csütörtöki adatokban.

A magyar külügyminisztérium szerdán bejelentette, hogy hazánk Csehországnak 100 ezer Janssen-vakcinát ad kölcsön, Vietnámnak pedig 100 ezer adag AstraZeneca-vakcinát és 100 ezer antigéngyorstesztet adományoz. Csehország így már a negyedik kölcsönét kapja Magyarországtól, és összesen 440 ezer adag oltóanyaggal tartozik.

Számos országban szigorításokra lesz szükség a delta variáns terjedése miatt. Szerbiában a válságstáb mindenképpen szigorítani akar, az erről szóló döntés pedig néhány napon belül megszülethet. A másik szomszédban, Romániában egy hét alatt majdnem megháromszorozódott a koronavírusban elhunytak száma a hét elején, míg a korábban Orbán által „laboratóriumként” emlegetett Ausztria két napja jelentette be, hogy újabb korlátozásokat vezetnek be, miután több mint 100 százalékkal emelkedett az új fertőzöttek száma Kelet-Tirolban.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja részletes grafikonjainkat >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!