Izraeli adatok azt mutatják, hogy érdemes harmadszor is beoltani a hatvan év felettieket

2021. augusztus 11. – 23:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa a Facebook-oldalán osztott meg egy grafikont, amely azt szemlélteti, hogy a koronavírus elleni védőoltás harmadik dózisa látványosan csökkenti a delta variánssal való fertőzés esélyét.

Az Izraelből származó adatsor a delta variáns által okozott újabb járványhullám hatásait mutatja az idősek körében. A hatvan év feletti izraeli lakosság nagy részét már több mint hat hónappal ezelőtt átoltották Pfizer-vakcinával.

„Az ábra a delta variáns által okozott járványhullámra vonatkozik, a függőleges tengelyen a százezer főre vetített Covid-19-esetek számát (fertőzések) mutatja. Vakcina nélkül rossz a helyzet (legnagyobb esély a fertőzésre), két dózissal látványosan jobb, és ami a lényeg – a harmadik dózis látványosan csökkenti a delta variánssal való fertőzés esélyét, még a két vakcinadózishoz képest is” – írja Kemenesi.

A virológus szerint ennek hátterében az egyébként jól ismert gyorsabb immunmemória-vesztés állhat, ami azt bizonyítja, hogy van értelme a harmadik oltásnak a hatvan év fölöttiek esetében. Kemenesi szerint más vakcinák esetében is hasonló hatásra lehet számítani, „habár ott még nincs ilyen adatsor” – tette hozzá.

Augusztus elsejétől Magyarországon is meg lehet kapni a koronavírus elleni harmadik oltást. Az emlékeztető oltás elsősorban a kockázati csoportba tartozó, veszélyeztetett embereknek ajánlott a második oltás után négy hónappal. Az injekciót a háziorvostól vagy az oltópontokon lehet kérni. A Telex által megkérdezett háziorvosok eddigi tapasztalatai szerint egyelőre kevesen jelentkeznek a harmadik oltásért Magyarországon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!