A WHO kérése ellenére jön a harmadik oltás a fejlett országokban, a franciák szeptemberben kezdik beadni

2021. augusztus 6. – 12:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) vezető Tedrosz Gebrejeszusz éppen csütörtökön beszélt arról, hogy harmadik oltás helyett egyenlőre arra kéne koncentrálni, hogy legalább az első oltást minél többen megkapják, a jelek szerint azonban a fejlett országok közül többen nem értenek egyet ezzel. Németország és Izrael is ragaszkodik a korábbi terveihez, Emmanuel Macron pedig csütörtökön jelentette be, hogy szeptembertől a franciáknál is elkezdik beadni a harmadik oltást – írja a Reuters.

A WHO korábban is felhívta a figyelmet az oltások elosztásának aggasztó egyenetlenségére, Gebrejeszusz pedig csütörtökön is hangsúlyozta, hogy a legszegényebb országokban ezer emberre tizenöt vakcina jut, így pedig még a tízszázalékos átoltottságot is nehezen fogják elérni. Emmanuel Macron Instagramon jelentette be csütörtökön, hogy szeptembertől elkezdik beadni a harmadik oltásokat, Franciaországban az idősek és a fokozottan veszélyeztetettek fogják először megkapni az emlékeztető oltást.

Németországban ugyancsak szeptembertől kezdik el beadni ezeket, ott az immunhiányosok, a nagyon idősek és az idősotthonban élők kapják majd meg először. Izraelben már júliusban elkezdődött a harmadik oltások beadása, Naftali Bennett miniszterelnök pedig minden idős embert arra buzdít, hogy kérje a vakcinát, 60 év fölött ugyanis hatszor nagyobb az esélye a súlyos megbetegedésnek, ha valaki nem kapta meg a harmadik oltást is. Az ottani oltási program Bennett szerint a delta variáns elleni harcban is fontos szerepet tölthet majd be.

A WHO aggályaira egyébként Németország és Izrael is reagált már, természetesen mindkét ország meg is magyarázta, hogy miért nem probléma az, hogy további forrásokat használnak fel a vakcinakészletből, mikor már egyébként is rengeteg oltást adtak be. Németország azzal védekezett, hogy több mint 30 millió vakcinát fognak eladományozni szegényebb országoknak, az egészségügyi minisztérium szerint ez a két dolog meg is fér egymás mellett. Bennett az izraeli programmal kapcsolatban azt emelte ki, hogy Izrael mindössze 9,3 milliós ország, így az ottani oltások nem befolyásolják szignifikánsan a globális vakcinaellátást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!