Financial Times: Drágul a Pfizer és a Moderna vakcinája az EU-ban

Másolás

Vágólapra másolva

A Pfizer több mint negyedével, a Moderna több mint tizedével emeli a koronavírus elleni vakcinája árát a legutóbbi európai uniós szerződések szerint, amelyek alapján 2023-ig összesen 2,1 milliárd adag vakcina fog érkezni a két cégtől az EU-ba – írja a Financial Times.

A szerződéseknek csak egy olyan verziója nyilvános, amelyben az üzleti titoknak minősülő részleteket, így a beszerzési árat is kitakarták, de a lap információi szerint a Pfizer–BioNTech-vakcina új ára 19,50 euró a korábbi 15,50 helyett, azaz forintban nagyjából 5,5 ezerről 7 ezerre drágult. A Moderna 19 euró körüli árról 22,60 dollárról emelt 25,50-re (6,8-ról 7,7 ezer forintra), ami viszont alacsonyabb, mint a korábban megállapított 28,50 dolláros (8,6 ezer forintos) ár, mert időközben a rendelés mérete is nőtt, ami lenyomta az árat. (Összehasonlításul: a közétett szerződésből tudjuk, hogy a kínai Sinopharm vakcinája Magyarországnak adagonként bő 11 ezer forintba került.)

A dráguláshoz több tényező is hozzájárulhatott. Mindkét cég mRNS-vakcinát gyárt, amely a leghatékonyabbnak bizonyult a járvány alatt, és míg az EU-nak más gyártókkal komoly vitái akadtak a szállításban beállt nagy csúszások miatt, a Pfizer és a Moderna is megbízhatóan szállította a vállalt mennyiséget. Ráadásul épp azokkal a vállalatokkal – AstraZeneca, Johnson & Johnson – voltak problémák, amelyek vakcináiról kiderült, hogy ritka esetben trombózist okozhatnak. Bár ennek a valódi kockázata mérsékelt, hathatott a vakcinák iránti bizalomra, így a riválisok pozícióit erősíthette – az EU ezekkel a cégekkel nem is kötött új szerződést.

Az Európai Bizottságot korábban épp azért érte kritika, amiért részben az ártárgyalások miatt kötött későn szerződéseket, így most belement a magasabb árba, hogy európai gyárakból tudja időben lekötni a szükséges mennyiséget – mondták a Financial Timesnek a tárgyalásokra rálátó források.

A Pfizer és a Moderna is nagy üzletet csinált a rendkívül jónak bizonyult vakcináikkal, és a bevételeik várhatóan még tovább fognak emelkedni. Az Airfinity nevű konzultációs cég becslése szerint a Pfizer jövő évi bevétele a vakcinák után elérheti majd az 56 milliárd dollárt, a Modernáé pedig a 30 milliárdot (azaz a 16,8 és a 9 ezermilliárd forintot).

Rendben van, hogy drágább

A francia Európa-ügyi államtitkár szerint indokolt az áremelés – írja az MTI.

„Azok az oltóanyagok, amelyekről az EU jelenleg tárgyal a Pfizerrel és más laboratóriumokkal, nem ugyanazok, mint a korábbi, első generációs vakcinák. Hozzáigazítjuk őket az újabb vírusmutációkhoz, ahogy azt előírják az egyeztetés alatt álló szerződések. Azt is el akarjuk érni, hogy a gyártás lényegi részét európai termékek tegyék ki, ez csaknem háromszáz komponenst jelent”

– mondta Clément Beaune a Radio Francia Internationale nevű rádióadónak.

Arról is beszélt, hogy

  • ezek a vakcinák nemcsak az EU-ban lesznek drágábbak, hanem máshol is;
  • nem olyan megdöbbentő, hogy a gyógyszergyárak haszon elérésére törekszenek a koronavírus-vakcinák esetében is;
  • a szállítások pontosabbak lesznek a jövőben, mint az év elején voltak, a határidők nem teljesítése sok pénzébe fog kerülni az érintett vállalatoknak.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!