Most nem kell beadni mindenkinek a harmadik oltást, szakértők szerint a 60 feletti sinopharmosokra kell először koncentrálni

2021. július 23. – 10:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A járvány mostani szakaszában nem kell mindenkinek beadni a harmadik oltást, először a 60 éves kor feletti, a Sinopharm vakcinájával beoltottakat kéne újra oltani – írják magyar járványszakértők egy, a Telexnek eljuttatott sajtóközleményben. A teljes szöveg PDF-ként itt érhető el.

A javaslattételt dr. Balkányi László (PhD orvos, ECDC volt tudásmenedzsere), dr. Falus András (immunológus, professzor emeritus, az MTA tagja), dr. Rékassy Balázs (orvos, egészségügyi szakmenedzser) és dr. Sarkadi Balázs (kutató orvos, az MTA tagja) írták alá.

Négy pontban foglalták össze a jelenleg legfontosabb oltási feladatokat:

  1. Először is be kell oltani azokat, akik még nem vették fel az oltást, ehhez korlátozásokra és pozitív ösztönzőkre is szükség van. Ehhez fontosnak tartják annak megértését, hogy valaki miért utasítja vissza a vakcinát;
  2. Egy szakmai bizottság összeállítása, ami tanácsokkal segítené az oltási program alakítását;
  3. Ennek a testületnek az első feladata „a Sinopharm vakcinát kapott 60 év feletti korcsoport pót-oltásának szakmai vizsgálata, és javaslattétel a védettségük hatékony megoldására”;
  4. Az oltások hatékonyságának vizsgálata és a vizsgálatok eredményeinek közlése.

Mivel az egészségügyi ellátórendszer kapacitása véges, a szakértők szerint először a még nem oltottaknak kell beadni a vakcinát, utána viszont a Sinopharmot kapott 60 év felettieknek. Erre a közleményük szerint azért van szükség, mert hazai vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy nem mindegyikőjüknél fordul elő megfelelő számú ellenanyag. Abban nem biztosak, hogy ennek mi kellene hogy legyen a menete: lehet, hogy a harmadik oltás előtt szükség lenne egy kötelező antitestmérő vizsgálatra, hogy csak a negatívak kapjanak új oltást, de szerintük – ha az ellátórendszer kapacitása ezt engedi – akár minden ilyen alanyt újra lehetne oltani, méghozzá lehetőség szerint mRNS-vakcinával.

„Álláspontunk és szakmai ismereteink szerint az EU-ban az EMA által engedélyezett és szabályosan felhasznált vakcinák esetében a harmadik oltás e pillanatban nem prioritás”

– állapították meg.

Többek között azért sem, mert egy általános harmadik oltás csökkentheti a későbbi oltási hajlandóságot, pedig előfordulhat, hogy később – például egy mutáció miatt – szükség lesz rá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!