A Pfizer és az AstraZeneca is magas védelmet nyújt a delta variánssal szemben, ha mindkét oltást beadják

2021. július 22. – 09:45

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon hatékony a Pfizer/BioNTech és az AstraZeneca vakcinája a koronavírus jóval fertőzőbb, delta variánsával szemben is – derül ki a New England Journal of Medicine brit egészségügyi szaklapban szerdán megjelent tanulmányból.

A kutatás szerint a két védőoltás mindkét dózisa szinte ugyanolyan védelmet biztosít a delta mutáció ellen, mint az eddig domináns alfa variánssal szemben.

A tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy a Pfizer/BioNTech-vakcina mindkét adagjának beadása 88 százalékos védettséget ad a tünetekkel járó megbetegedés ellen a delta, és 93,7 százalékos védettséget az alfa variáns esetében. Az AstraZeneca pedig 67 százalékos védelmet nyújt a delta, és 74,5 százalékos védelmet az alfa variánssal szemben – összegezte a tanulmány fő adatait az MTI.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) múlt heti közleménye szerint a delta variáns terjedése egyre nagyobb aggodalomra ad okot, és komolyan hátráltatja a járvány megfékezésére irányuló erőfeszítéseket, ahogy a társadalom és a gazdaság újranyitását is.

A delta változat 40-60 százalékkal fertőzőképesebb, és magasabb kockázatú kórházi kezeléseket vonhat maga után. Szakértők szerint nyár végére a fertőzöttek 90 százalékát a delta variáns fogja okozni. A delta variáns elleni legteljesebb védekezéshez az kell, hogy az unió által elfogadott vakcinák mindkét adagját beadják – áll az EMA közleményében.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, hogy nem fogjuk tudni elkerülni a negyedik hullámot a delta variáns terjedése miatt.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!