Európai Gyógyszerügynökség: Két oltás véd a delta variáns ellen

2021. július 14. – 18:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus rendkívül fertőző delta variánsa elleni legteljesebb védekezéshez az kell, hogy az unió által elfogadott vakcinák mindkét adagját beadják – írta szerdán kiadott közleményében az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

Az EU gyógyszerfelügyeleti szerve szerint az uniós tagállamoknak fel kell gyorsítaniuk oltási kampányaikat, a polgároknak pedig mindkét dózist be kell adatni maguknak.

A teljes beoltottság segít hamarabb megszüntetni a védettségi réseket, és elejét venni további variánsok megjelenésének, közölte az EMA.

A hágai székhelyű ügynökség szerint a delta variáns terjedése egyre nagyobb aggodalomra ad okot, és komolyan hátráltatja a járvány megfékezésére irányuló erőfeszítéseket, ahogy a társadalom és a gazdaság újranyitását is – írja összefoglalójában az MTI.

A delta változat 40-60 százalékkal fertőzőképesebb, és magasabb kockázatú kórházi kezeléseket vonhat maga után. A közleményben a szakértők arra mutattak rá, hogy a nyár végére a fertőzöttek 90 százalékát a delta variáns fogja okozni.

Az EMA arról egyelőre nem tud iránymutatást adni, hogy az oltásoknál felhasználható-e két különböző típusú vakcina, ahogy arról sem, hogy szükség lesz-e a harmadik, emlékeztető vakcina beadására.

Az ügynökség szerint nincs elég adat ahhoz, hogy meg lehessen becsülni, mennyi ideig tart a vakcinák által nyújtott védelem, figyelembe véve a változatok terjedését is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!