25 új fertőzöttet találtak, 2-en haltak meg az elmúlt 24 órában

2021. július 20. – 08:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 25 (az előző napi adatokhoz képest -114)
  • Az elmúlt 24 órában elhunytak száma: 2 (az előző napi adatokhoz képest nincs változás)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 77 (az előző napi adatokhoz képest +1)
  • Közülük lélegeztetőgépre szorulók száma: 11 (az előző napi adatokhoz képest nincs változás)
  • Új mintavételek száma: 4408 (az előző napi adatokhoz képest -14 571)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 573 557 (az előző napi adatokhoz képest +4458)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 5 311 557 (az előző napi adatokhoz képest +18 425)

A kormány augusztus elsejétől lehetővé teszi a harmadik oltás felvételét is Magyarországon, augusztus végére pedig kampányszerű oltást szerveznek a 12 év felettiek számára az iskolákban – ez várhatóan a nyári szünet utolsó két napján lesz majd. Az oltás felvétele a gyerekeknek nem kötelező, választható, ugyanakkor az átoltottság növelése miatt a kormány azon dolgozik, hogy minél több 12 év feletti legyen beoltva. Múlt héten bejelentették, hogy az egészségügyi dolgozók számára kötelező az oltás felvétele ahhoz, hogy dolgozhassanak.

Kásler Miklós Emmi-miniszter már több alkalommal is beszélt arról, hogy szerinte a harmadik oltásnak különböznie kellene az első kettőtől, de a Pfizer ezzel nem igazán ért egyet. A Népszava kérdésére a Pfizer Hungary ügyvezetője azt mondta: „Mivel klinikai vizsgálatok nem támasztják alá, jelenleg nem támogatjuk az oltóanyagok felcserélhetőségét és kombinált alkalmazását”.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a vakcinamixbe még nem szólt bele, de a harmadik oltás osztását már kritizálta. A WHO még a kormány bejelentése előtt, csütörtökön „rendkívüli óvatosságra” intette tagállamait a koronavírus elleni védőoltások harmadik dózisának beadásával kapcsolatban, ugyanis a szervezet véleménye szerint a harmadik dózis nem segíti elő a méltányosabb globális vakcinaelosztást sem.

A legtöbb kormányzati megszólaló, illetve a járványügyi szakemberek is úgy tartják, hogy lesz negyedik hullám, a járványügyi adatok ugyanakkor egyelőre nem aggasztóak: az NNK friss közlése szerint a koronavírus szennyvízben mért örökítőanyagának szintje egységesen alacsony az országban, a tendencia pedig stagnálást mutat.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) pár napja már jelezte, hogy számításaik szerint jelentősen nőhet Európában a koronavírusos fertőzöttek száma a következő hetekben: augusztus 1-ig közel ötször több új fertőzött is lehet. Ennek oka a delta variáns terjedése és a járvány további terjedését gátló intézkedések enyhítése.

Az ECDC illetékességébe tartozó 30 ország kétharmadában figyelhető meg jelenleg a járvány súlyosbodása, a fertőzések súlyosabb mértéke főleg a 15–24 éves korosztályt érinti. A kórházi ápolásra szorulók és a halálos áldozatok száma ennél lassabban emelkedik, elsősorban az oltási kampánynak köszönhetően. Fokozott aggodalomra ad okot Spanyolország, Hollandia, Luxemburg, Málta és Ciprus, Görögország és az Egyesült Királyság is.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!