Kásler keverné a vakcinákat, a Pfizer ezt nem támogatja

2021. július 19. – 08:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Mivel klinikai vizsgálatok nem támasztják alá, jelenleg nem támogatjuk az oltóanyagok felcserélhetőségét és kombinált alkalmazását”

– mondta a Népszavának a Pfizer Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Kásler Miklós emberminiszter szombaton beszélt arról, hogy a harmadik oltás fajtáját illetően a háziorvosok dönthetnek, de iránymutatást kapnak hozzá az Emmitől. Kásler közölte: többféle elképzelés van arról, mi a legjobb gyakorlat, a gyógyszergyártók általában amellett vannak, hogy mindenki azt kapja harmadiknak, amit az első két alkalommal, a szakirodalom viszont egyre inkább a vegyes oltást ajánlja. Magyarán, ha valaki mRNS típusú oltóanyagot (Pfizer, Moderna) kapott, akkor harmadiknak vektorvakcinát (AstraZeneca, Szputnyik V) vagy elölt vírusból készült oltást (Sinopharm) érdemes adni neki. Ezt az iránymutatást fogja tartalmazni az orvosoknak kiküldött tájékoztató is, tette hozzá.

A Pfizer Hungary azt is mondta, Pfizer és a BioNTech nem értékelte 3-as fázisú klinikai vizsgálatában a különböző oltóanyagok kombinálását, valamint a vakcina jelenlegi hatósági engedélye nem tartalmazza az oltóanyagok felcserélhetőségét. Azt is írták a lapnak, bár az egyes vakcinák kombinálásáról az egészségügyi hatóságok döntenek, a Pfizer nagyon fontosnak tartja, hogy megfelelően vizsgálják és kövessék nyomon az oltóanyagok ötvözését, és a rendelkezésre álló legjobb tudományos adatokon alapuló oltási ajánlásokat tegyenek.

A harmadik oltásról Kásler még azt is mondta, az az egészségügyi dolgozó, aki nem veszi fel közülük a harmadik oltást, azt olyan helyre osztják be dolgozni, ahol nem találkozik fizikailag betegekkel. Az első két oltást a napokban tették számukra kötelezővé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!