Már iPhone-ra is letölthető az uniós Covid-app

2021. július 19. – 05:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőtől már iOS-telefonokra is letölthető az uniós Covid-igazolvány applikációja. Az uniós appra Magyarországon július 1-je óta kellett várni, az Android telefonokra már egy hete le lehet tölteni az appot.

A magyar védettségi app frissült be az uniós zöldigazolvánnyá, így ha már valaki korábban letöltötte az applikációt, elég csak befrissítenie. Aki még nem töltötte le, az EESZT Lakossági alkalmazásként megteheti az App Store-ból.

Így néz ki:

Az uniós Covid-app iOs-ra – Fotó: Telex
Az uniós Covid-app iOs-ra – Fotó: Telex

Az applikációban ezeket az igazolásokat lehet megnézni:

  • magyar oltási igazolvány
  • uniós oltási igazolvány
  • uniós tesztigazolvány
  • uniós gyógyultsági igazolvány

A nyelvet pedig át kell állítani, ha azt akarja, hogy az igazolást angolul is fel tudja mutatni.

Az unióssá befrissült applikációba először az ügyfélkapuval kell bejelentkezni. Első belépésnél a tajszámot is meg kell adni. A leírás szerint a továbbiakban itt is lehet engedélyezni egy egyszerűsített belépést.

Elmaradt tájékoztatás

Július 1-jétől Magyarországon is beszerezhető az uniós Covid-igazolvány, másik nevén zöldigazolvány. Ez biztosítja a határátlépést és a szabad mozgást az uniós tagországok között, teszt- vagy karanténkötelezettség nélkül. Igaz, az igazolványt mindeddig csak papír formában lehetett letölteni az EESZT-ből vagy kérvényezni a kormányhivataltól, az applikáció mostanáig nem volt elérhető senkinek.

Bár a kormány korábban azt ígérte, már június 28-tól tájékoztató kampányt indítanak az uniós igazolványról, erről azóta sem kommunikáltak sokat. Annyi történt, hogy a bevezetése előtt pár órával megjelent a rendelet a Magyar Közlönyben, majd annak az összefoglalója is a kormányzati tájékoztató oldalon.

Az igazolvány megjelenése után több probléma is jelentkezett olvasóinknál: volt olyan, aki bár rendesen megkapta mindkét oltását, az uniós Covid-igazolvány igénylése fül alatt ezek az oltások nem jelentek meg az EESZT-ben, így igényelni sem tudta az igazolványt. Másnál mindkét dózist első oltásként jelenítette meg a rendszer, de olyan is volt, akiből professzort csinált az EESZT.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!