Androidra már letölthető az uniós Covid-app

2021. július 13. – 13:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd reggeltől letölthető az uniós Covid-igazolvány applikációja, de egyelőre csak az androidos telefonokra.

A magyar védettségi app frissült be az uniós zöldigazolvánnyá, így ha már valaki korábban letöltötte az applikációt, elég csak befrissítenie. Aki még nem töltötte le, az a Google Play áruházban EESZT alkalmazásként ezt megteheti.

Az uniós appra Magyarországon július 1-je óta kellett várni, de az Iphone-okon egyelőre továbbra sem frissült be az applikáció.

Mit lehet az applikációban látni?

Az applikációban ezeket az igazolásokat lehet megnézni:

  • magyar oltási igazolvány
  • uniós oltási igazolvány
  • uniós tesztigazolvány
  • uniós gyógyultsági igazolvány.

Bindzsizni kell a nyelvekkel

Az egységes uniós Covid-igazolványon az adatoknak magyarul és angolul is rajta kell lennie, magyarul ez így néz ki:

Az uniós Covid-app Androidra – Fotó: Telex
Az uniós Covid-app Androidra – Fotó: Telex

Az applikáció nyelvét belépve meg lehet angolra változtatni, akkor az igazolást az app angolul hozza be. Akkor is, ha a telefon angol nyelvre van állítva.

Az ügyben kérdéseket küldtünk az EESZT-t működtető Országos Kórházi Főigazgatóságnak és az operatív törzsnek is, akiktől a többi közt azt kérdeztük, mikorra várható az applikáció frissítése az Iphone-okra is. Amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Nehezített belépés

A már megszokott magyar védettségi applikációba úgy lehetett belépni, hogy mindenki beírta a saját hatjegyű kódját. Az unióssá befrissült applikációba viszont az ügyfélkapuval kell bejelentkezni. Első belépésnél a tajszámot is meg kell adni.

A leírás szerint a továbbiakban itt is lehet engedélyezni egy egyszerűsített belépést, de a tapasztalatok szerint erre csak azok tudnak átállni, akik eleve valamilyen kóddal oldják fel a telefonjukat. Ha valaki nem védi kóddal a telefonját, akkor minden egyes belépésnél az ügyfélkapus adatokkal tudja megnyitni az uniós igazolványt.

Van, akiből professzort csinált

Július 1-jétől Magyarországon is beszerezhető az uniós Covid-igazolvány, másik nevén zöldigazolvány. Ez biztosítja a határátlépést és a szabad mozgást az uniós tagországok között, teszt- vagy karanténkötelezettség nélkül. Igaz, az igazolványt mindeddig csak papír formában lehetett letölteni az EESZT-ből vagy kérvényezni a kormányhivataltól, az applikáció mostanáig nem volt elérhető senkinek.

Bár a kormány korábban azt ígérte, már június 28-tól tájékoztató kampányt indítanak az uniós igazolványról, erről azóta sem kommunikáltak sokat. Annyi történt, hogy a bevezetése előtt pár órával megjelent a rendelet a Magyar Közlönyben, majd annak az összefoglalója is a kormányzati tájékoztató oldalon.

Az igazolvány megjelenése után több probléma is jelentkezett olvasóinknál: volt olyan, aki bár rendre megkapta mindkét oltását, az uniós Covid-igazolvány igénylése fül alatt ezek az oltások nem jelentek meg az EESZT-ben, így igényelni sem tudta az igazolványt. Másnál mindkét dózist első oltásként jelenítette meg a rendszer, de olyan is volt, akiből professzort csinált az EESZT.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!