Van, akinél két első oltást mutat, másból professzort csinált a magyar uniós Covid-igazolvány

2021. július 1. – 19:52

frissítve

Van, akinél két első oltást mutat, másból professzort csinált a magyar uniós Covid-igazolvány
Fotó: Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtöktől Magyarországon is beszerezhető az uniós Covid-igazolvány, másik nevén zöldigazolvány. Ez biztosítja a határátlépést és a szabad mozgást az uniós tagországok között, teszt- vagy karanténkötelezettség nélkül.

Ebben a cikkben összeszedtük a legfontosabb információkat az igazolványról, valamint a cikkben található térképeken és ábrákon megnézheti, jelen állás szerint milyen feltételekkel utazhat az egyes országokba attól függően, hogy milyen oltást kapott.

Bár a kormány korábban azt ígérte, már június 28-tól tájékoztató kampányt indítanak az uniós igazolványról, erről egyelőre nem sokat kommunikáltak. Annyi történt, hogy a bevezetése előtt pár órával megjelent a rendelet a Magyar Közlönyben, majd annak az összefoglalója is a kormányzati tájékoztató oldalon.

Pedig az igazolvány és annak használata több fontos kérdést is felvet. A megjelenése óta több olvasónk is beszámolt arról, hogy problémába ütközött, amikor hozzá akart jutni az igazoláshoz. Ezeket a kérdéseket csütörtök délelőtt elküldtük az operatív törzsnek, a kormánynak és az EESZT-t működtető Országos Kórházi Főigazgatóságnak is, utóbbi cikkünk megjelenése után küldött válaszát befrissítettük a cikkbe.

Amikor nem jelenik meg az oltás

Több olvasói levél alapján a legáltalánosabb problémának az tűnik, hogy bár rendre megkapták mindkét oltást, az uniós Covid-igazolvány igénylése fül alatt az EESZT-ben nem jelennek meg ezek az oltások, így az igazolvány sem. Ilyenkor ez fogadja a felhasználókat:

Olvasói fotó / Telex.hu
Olvasói fotó / Telex.hu

Sára egy hónapja kapta meg a második adag Pfizer oltását. Pár hét múlva utazna Franciaországba, és mint írta, már nagyon várta az uniós igazolványt, „már számoltam vissza a napokat július 1-jéig”. Csütörtök reggel viszont nem látszottak a rendszerben az oltásai, a hibabejelentő telefonszámon pedig senkit nem ér el. Az adatok még órákkal később sem frissültek be neki, de mint hozzátette, „a barátom még rosszabbul járt, mert ő elfogadta a Szputnyikot, így neki pluszköltség lesz a külföldre utazás a teszt miatt, ha egyáltalán jöhet”.

Ugyanígy járt Róbert is, aki júniusban kapta meg a második AstraZeneca dózisát. Pár nap múlva menne Görögországba, de délelőtt tíz környékén neki sem látszottak a rendszerben az oltásai. Végül ez nála délutánra helyreállt.

Nem csak az oltásokat, de a fertőzöttségen való átesettséget sem mutatja ki néhány embernél a rendszer. Péter például március végén esett át a koronavíruson, magyar védettségi igazolványt kapott is, de amikor csütörtökön az uniósat igényelte volna, ez a szöveg fogadta az EESZT-be lépve:

„Nem található érvényes gyógyultsági esemény (fertőzést megerősítő pozitív PCR-teszt), az igazolvány nem állítható ki.”

Az EESZT-t működtető Országos Kórházi Főigazgatóság cikkünk megjelenése után válaszolt kérdéseinkre. Ebben azt írták, ha valaki valamilyen oknál fogva valaki egyik böngészővel sem tudja letölteni az igazolását, pedig az oltását rendben bevitték az EESZT-be, akkor írjon üzenetet a helpdesk.eeszt@okfo.gov.hu-ra.

Amikor mindkét dózis az első

Ha valaki megkapta mindkét dózist egy vakcinából, és úgy tölti le az EESZT-ből az igazolványt, akkor egyszerre két dokumentumot tud letölteni: az első (1/2) és a második oltásról is (2/2) van fent a rendszerben igazolás.

Gergő például azt jelezte, hogy bár rendben megkapta a Szputnyik vakcina mindkét adagját, a két igazolási papírján mindkettőt első dózisként tüntették fel.

Olvasói fotó / Telex.hu
Olvasói fotó / Telex.hu

Ugyanerről számolt be Péter, akinek annyiban különleges a helyzete, hogy az első AstraZeneca oltás után második adagként már Modernát kapott. Ezért aztán állítása szerint nála is mindkét oltás első dózisként van feltüntetve.

Több ország jelezte már, hogy a belépéshez ők mindkét adag oltást kérik, így egyelőre kérdés, hogy ez az adminisztratívnak tűnő hiba okozhat-e valamilyen problémát a határokon.

Az OKFŐ válasza szerint az oltópont vagy az oltást beadó háziorvos feladata és kötelessége, hogy az első oltást elsőként, a második oltást másodikként rögzítse. Ha ezt elrontják, akkor az adott oltópontot vagy orvost kell felkeresni, hogy ezt javítsák.

Antitestre nem jár

Patthelyzetbe került Balázs, aki áprilisban kapott Szputnyik oltást. Bár ezzel is ki tudja váltani az uniós Covid-igazolványt, ő maga Ausztriába jár át, amely viszont nem engedi be szabadon az orosz vakcinával beoltottakat. Így olvasónk is antitestteszttel jár át a határon. „Oltatni nem lehet, mert már kaptam Szputnyikot. És valószínűleg a betegséget sem kaphatom el, hogy abból felgyógyulva legyen igazolványom, mert már kaptam Szputnyikot. Amint lehetett, leszúrattam magam, hogy újra szabadok lehessünk, erre most boldog-boldogtalan kaphat bármilyen oltást, mehet bármerre, sőt, most még arról van szó, hogy milyen kedvezménnyel, ajándékkal vegyük rá az embereket, hogy oltassák be magukat – kivéve én! Mi ez, ha nem diszkrimináció?” – elégedetlenkedett Balázs.

Az erről szóló rendelet valóban azt írja, hogy uniós igazolványt három esetben lehet kapni. Ha valaki

  • kapott védőoltást koronavírus ellen;
  • fel tud mutatni negatív koronavírustesztet;
  • átesett a fertőzésen, és ezt igazolni tudja legalább tizenöt napos pozitív PCR- vagy antigéngyorsteszttel.

A múlt heti kormányinfón Gulyás Gergely minisztert is kérdezték arról, mi lesz vajon azokkal, akik bár megkapták az orosz vagy kínai vakcinát, de szabadon mégis csak negatív teszttel utazhatnak az EU-n belül, ami 10-15 ezer forintba kerül? Kárpótolja őket ezért a magyar állam, ingyenes teszttel segíti őket? Gulyás erről azt mondta: szerinte ilyen esetekben nem helyes a kompenzáció szót használni, mert azok is védettek lettek, akiket a kínai vagy az orosz vakcinával oltottak be.

Néhány olvasónk azt is jelezte, hogy habár a rendszerben rögzítve van az antigéngyorsteszt pozitív eredménye, az EESZT mégis azt írja ki nekik, hogy nem jogosultak az igazolásra. Pedig a közlöny szerint nekik is ugyanúgy járna. Az a klasszikus probléma is megtörtént több olvasónkkal, amikor egyszerűen nem töltött be nekik az EESZT oldala, így nem tudtak hozzáférni az igazolványokhoz.

Mások ugyanakkor azt jelezték, hogy már élesben is kipróbálták a zöldigazolványt a határokon, és gond nélkül átjutottak.

Aztán vannak még az olyan egyedi, már-már viccesnek mondható esetek, mint ami Évával történt, aki már márciusban megkapta a második AstraZeneca dózisát. Rendben le is töltötte magának az uniós igazolványt, csak épp menetközben a neve elé biggyesztettek egy Prof. megszólítást, ami „nagyon hízelgő, de nem tudom, honnan vették, nincs ilyenem, és nem hiszem, hogy valaha is lesz”.

App egyelőre nincs

Az uniós zöldigazolványból mobilapplikáció is lesz, a legutóbbi kormánytájékoztatás szerint annak „publikálása is megtörtént az áruházakba, de azok jelen pillanatban még nem elérhetők”, és „az EU-kompatibilis elektronikus igazolás július 1-jétől a Magyarországon már május eleje óta működő mobilapplikáción keresztül is letölthető”.

A már létező magyar védettségi app június 30-án frissült, ekkor került bele magyarul és angolul is az oltás típusa és mindkét dózis dátuma. És bár korábban a kormány még azt kommunikálta, hogy az app így majd megfelel az uniós szabályozásoknak, és alkalmas lesz a zöldkártya kiváltására, a magyar applikáció – szemben az uniós appal – nem tudja megjeleníteni azt, ha valaki átesett a betegségen, vagy van egy negatív koronavírustesztje (a betegségen való átesettséget Magyarországon a műanyag védettségi igazolvány tanúsítja).

A magyar és az uniós igazolás közötti különbségekről Gulyás Gergely is beszélt a múlt csütörtöki kormányinfón. A miniszter azt mondta: mivel az uniós védettségi igazolvány más, mint a magyar, mert azon háromféle QR-kód lehet (oltás, negatív teszt vagy átesettség a víruson), a magyart pedig csak az oltást kapottak használhatják, így a kettő nem kompatibilis egymással, ezért mindenkinek azt javasolják, szerezze be az uniós igazolványt.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság kérdéseinkre küldött válaszában utólag azt írta, a már meglévő magyar védettségi applikáció fog frissülni uniós Covid-applikációvá, ugyanez igaz az ellenőrző Covid Control nevű appra, aminek szintén lesz egy EU-kompatibilis verziója, így nem kell majd másik appot letölteni ehhez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!