A külföldön oltott magyarok csak augusztustól kaphatnak uniós Covid-igazolványt

2021. július 16. – 10:57

frissítve

A külföldön oltott magyarok csak augusztustól kaphatnak uniós Covid-igazolványt
Uniós Covid-igazolvány – Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Július 1-jétől Magyarországon is beszerezhető az uniós Covid-igazolvány, másik nevén zöldigazolvány. Ez biztosítja a határátlépést és a szabad mozgást az uniós tagországok között, teszt- vagy karanténkötelezettség nélkül. Bár az applikáció félig-meddig csak július 13-án indult el, és a rendszer maga az elején még a Magyarországon oltottaknak is elég megbízhatatlanul működött, a külföldön beoltott magyar állampolgárok, úgy tűnik, egyelőre hiába várják az uniós igazolásukat.

Erről írt legalábbis több olvasónk is.

Ferenc Nagy-Britanniában él és dolgozik, ott is kapta meg mindkét oltását, meg is kapta a magyar védettségi kártyáját, az uniósat viszont már nem tudta igényelni az EESZT-ben. Mint írta, hiába érdeklődött több másik hasonló cipőben járó kint élő magyarral, az ügyről a különféle magyar hivataloknál, konkrét információkat nem kaptak. „Van, ahol azt mondták, hogy az igénylésnél használjuk a magyar, inaktív tajszámunkat, vagy próbáljuk meg ezt személyesen elintézni egy hazai kormányablaknál, míg mástól azt a tanácsot kaptuk, hogy kérdezzük meg az angol egészségügyi rendszert az EU-s vakcinaigazolással kapcsolatban, mert hogy ott kaptuk meg az oltásainkat. Az NHS-től (brit egészségügy) azt az információt kaptuk, hogy Anglia már nem az EU tagja, nekünk attól az EU-s országtól kell megkapnunk az EU-s vakcinaigazolásunkat, aminek az állampolgárai vagyunk. Ezek után teljesen tanácstalanok vagyunk, mert úgy tűnik, mintha senki sem akarna velünk foglalkozni ez ügyben”.

Anett Kanadában kapta meg mindkét Pfizer dózisát, de az elmúlt hetekben nem sikerült kiváltania az uniós Covid-igazolványát. Azt írta, amikor az ügyben megkereste a kormányablakot, azt a választ kapta, hogy

ha esetleg utazna, szóljon a határon, hogy a kormány nem engedi, hogy ő zöldigazolványhoz jusson.

Nikolett pedig az Egyesült Államokban kapott Pfizert, de érdeklődésére az EESZT-t működtető Országos Kórházi Főigazgatóság azt írta neki, „külföldön beadott oltások esetében az EESZT működtetője nem biztosít applikációt”, a magyar kormányhivatalok pedig csak azoknak állítják ki az uniós Covid-igazolványt, aki Magyarországon kapta meg az oltását, készített negatív koronavírustesztet, vagy Magyarországon esett át a víruson, és erről van igazolása az egészségügyi rendszerben. Ugyanezt a választ kapta a Svájcban beoltott Gábor is.

Ugyanígy járt egy Magyarországon élő francia állampolgárságú férfi is, akinek nincs magyar tajszáma, de itt kapta meg az oltásait. Felesége, Luca azt írta nekünk, a kormányablaktól azt a választ kapták, hogy aki nem magyar állampolgár, és nincs tajszáma, az augusztus 9-től kaphat uniós Covid-igazolványt. „Felháborítónak tartom, hogy valaki, aki EU-s állampolgárként elvileg ugyanolyan jogokkal él Magyarországon, mint bármelyik másik állampolgár, ennyire másként legyen kezelve. Ez az információ, hogy ők később kapnák meg a védettségi igazolványt, nem szerepelt sehol a kormány hivatalos tájékoztatóiban, én legalábbis nem találtam meg. A kormányablaknál nem mi voltunk az egyetlenek, akik így jártak ma” – írta.

Kérvényezhetik, de csak később

Ugyan a kormány korábban azt ígérte, hogy már június 28-tól tájékoztató kampányt indítanak az igazolványról, ebből nem lett semmi. Végül az igazolás bevezetése előtt pár órával jelent meg a rendelet a Magyar Közlönyben, majd annak az összefoglalója a kormányzati tájékoztató oldalon.

Ebben azt írják, az is kérvényezheti Magyarországon az uniós Covid-igazolást,

  • akit olyan külföldi országban oltottak, ahonnan magyar védettségi igazolványra is jogosult,
  • és aki olyan országban kapta a védettségi igazolványát, akikkel a magyar kormány kétoldali megállapodásokat kötött arról, hogy kölcsönösen elismerik egymás igazolványait.

Ugyanakkor fontos pont a közlönyben, hogy

ezek az emberek csak augusztus 9-től kezdhetik el igényelni a zöldigazolványt.

Kérvényezhetik így az igazolványt külföldön beoltott magyar állampolgárok, és azok a nem magyar állampolgárok, akik jogszerűen Magyarországon tartózkodnak.

Megkérdeztük a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely minisztert, hogy miért csak augusztusi a dátum, aki azt mondta, „ahhoz, hogy 26-féle igazolást el tudjunk fogadni, addigra készül föl a rendszer. A nehézség eddig is az volt, hogy hitelt érdemlően kell igazolni a külföldi oltást, és huszonhat másik uniós tagállam az huszonhatféle igazolást állít elő”.

Milyen országok is tartoznak ide?

A védettségi igazolványról szóló rendelet szerint

  • az uniós tagállamok és uniós tagjelölt államok;
  • a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet tagállamai;
  • NATO-tagállamok;
  • Oroszország;
  • Kína;
  • Egyesült Arab Emírségek;
  • Bahrein;
  • Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Törökország, Üzbégország;
  • és a többi olyan ország, akikkel Szijjártó Péter külügyminiszter kétoldali megállapodást kötött a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról.

Hogy lehet megkapni?

A közlöny azt is írja, hogy ezek az emberek az igazolványt majd Budapest Főváros Kormányhivatalától vagy a kormányablakoktól kérelmezhetik, és minden Magyarországon elfogadott vakcináról kiállítható.

Ehhez az igényeléshez csatolni kell a személyazonosító adatokat, a személyi számot, valamint az oltásról szóló hivatalos papírokat magyarul vagy angolul. Ha az igazolás valami más idegen nyelven van, akkor pedig hivatalosan kell lefordíttatni azt magyarra.

Miután a kormányhivatal megkapta az igénylést, a hivatal intézkedik arról, hogy az oltási adatok bekerüljenek az EESZT-be. Miután az adatok bekerültek a rendszerbe, azok alapján a kormányhivatal kiállítja az uniós Covid-igazolványt a kérelmezőnek.

Ezek az érintett emberek tehát nem tudják maguknak letölteni az igazolást az EESZT-ből, a háziorvos sem nyomtathatja ki nekik, és az applikációt sem tudják letölteni.

Az ügyben kedden kérdéseket küldtünk a Miniszterelnökségnek, az operatív törzsnek és az Országos Kórházi Főigazgatóságnak, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!