Karácsony: A harmadik oltás nem lehet Sinopharm, a kormány kezdjen tárgyalásokat a kínaiakkal a vakcinák visszavásárlásáról

2021. július 16. – 13:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormánynak ki kell mondani, hogy nem oltanak 60 évnél idősebbeket kínai vakcinával

– mondta Karácsony Gergely főpolgármester péntek kora délutáni sajtótájékoztatóján, ahol Orbán Viktor reggeli, harmadik oltással kapcsolatos bejelentésére reagált. Orbán arról beszélt, a harmadik oltás bevezetésére készül a kormány augusztus elsejétől. A harmadik oltást minden igénylő megkaphatja, arról a háziorvos dönt, az milyen vakcina legyen.

Karácsony a sajtótájékoztatón arról beszélt, az ellenzék fontos győzelme, hogy a kormány belátta, szükség van a harmadik oltásra, a főpolgármester úgy fogalmazott, a harmadik oltásra a Sinopharmmal oltottak esetében. De szerinte nem csak arra lenne szükség, hogy a kormány engedélyezze a háziorvosoknak, hogy javasolják betegeiknek a harmadik oltás felvételét, hanem az lenne a helyes, ha a kormányzat szervezné meg ezt a harmadik oltást.

„Tegyük világossá, a harmadik oltás nem lehet kínai Sinopharm”

– fogalmazott a főpolgármester, aki szerint harmadik oltásra jelenleg kizárólag a Sinopharmmal oltott idős embereknél van szükség, de ott nagy szükség van. Karácsony szerint a kormány nagy hibát követett el, amikor a 60 év fölöttieknél engedélyezte az oltást a Sinopharm-vakcinával, mert jelentős részük ma nem védett.

Karácsony szerint nem a háziorvosokra kellene hárítani a felelősséget ebben az esetben, hanem

a kormánynak kellene hivatalosan megszerveznie a harmadik oltást a Sinopharmmal oltottak esetében.

Amit ráadásul a védettséggel nem rendelkezők esetében igazából első oltásnak kellene szerinte nevezni, így aztán náluk egy negyedik (második) oltásra is szükség lehet.

A főpolgármester emellett ingyenes állami antitestvizsgálatot követelt a 60 éven felülieknek, illetve arról is beszélt, hogy – ahogy a szlovák kormány az orosz vakcinával – a magyar kormány

kezdjen tárgyalásokat a kínai féllel a fel nem használt kínai vakcinák visszavásárlásáról.

Karácsony hozzátette, fel kell tenni majd azt a kérdést is, hogy kik és mennyit kerestek ezen az üzleten, amiben a legdrágább, de legkevésbé hatékony vakcinát vásárolta az ország.

(Forrás és címlapkép: Mérce Facebook-közvetítés)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!