102 új fertőzöttet találtak, 3 ember halt meg a hétvégén

2021. július 12. – 09:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma a hétvégén: 102 (a pénteki adatokhoz képest +58)
  • Hétvégén elhunytak száma: 3 (a pénteki adatokhoz képest +3)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 73 (a pénteki adatokhoz képest -14)
  • Közülük lélegeztetőgépre szorulók száma: 12 (a pénteki adatokhoz képest -1)
  • Hétvégi mintavételek száma: 18 474 (a pénteki adatokhoz képest +5273)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 538 557 (a pénteki adatokhoz képest +9129)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 5 175 503 (a pénteki adatokhoz képest +30 019)

Az operatív törzs június 11-én jelentette be, hogy hétvégente már nem közölnek adatokat, ezért a fentiek a pénteki, a szombati és a vasárnapi adatokat együtt tartalmazzák. A hivatalos oldalra ezt megelőzően pénteken töltötték fel a friss adatokat: akkor senki sem halt meg.

Kásler Miklós Emmi-miniszter múlt heti, Facebook-oldalára is publikált videójában azt mondta, hogy bár a járvány harmadik hullámát a tömeges oltásokkal letörtük, reális számítások szerint Magyarországon is megjelenik majd a koronavírus-járvány negyedik hulláma.

A miniszter szerint a legfontosabb, hogy a 60 év felettiek, valamint a 12-18 év közötti fiatalok megkapják a koronavírus elleni védőoltást – utóbbi korcsoport ugyanis nemcsak a legfertőzőbbnek számít, de a szülőkkel, nagyszülőkkel való kontaktusok miatt a környezetük is fokozott kockázatnak van kitéve.

Jakab Ferenc virológus úgy látja: elég magas az oltatlanok száma ahhoz, hogy itthon is berobbanjon a negyedik hullám. Szerinte már az ősz előtt elérheti Magyarországot a negyedik hullám, de „kis szerencsével az augusztust még megússzuk”. Jakab szerint már borítékolható, hogy Európában a delta variáns idézi elő a következő hullámot, ami biztosan erősebb lesz az elsőnél – de gyengébb a harmadiknál: „Nem hiszem, hogy nagyon erős vírushullám elé nézünk, de biztos, hogy meg fogjuk érezni.”

A virológus szerint egyértelműen van mi miatt aggódni, hiszen még ott is újra emelkedik a fertőzöttek száma, ahol viszonylag magas az átoltottság, például Izraelben – az ottani helyzetet ebben a cikkben részletesen is bemutattuk.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!