Egy ember halt meg szerdán koronavírus-fertőzöttként, harmincan vannak lélegeztetőgépen

2021. június 24. – 09:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új napi fertőzöttek száma: 69 (az előző napihoz képest -22)
  • Napi halálos áldozatok száma: 1 (az előző napihoz képest -3)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 215 (az előző napihoz képest -26)
  • Közülük lélegeztetőgépre szorulók száma: 30 (az előző napihoz képest -2)
  • Új mintavételek száma: 9732 (az előző napihoz képest -978)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 445 544 (az előző napihoz képest +13 831)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 4 657 776 (az előző napihoz képest +37 899)

A napi elhunytak száma legutóbb 2020. szeptember 11-én volt ennyire alacsony, mint most, és most már a többi járványügyi adat is kedvezően alakul. A kormány várhatóan tovább enyhít a védelmi intézkedéseken – erről Novák Katalin, a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs vezetője posztolt a Facebookon szerdán. Ebben az állt, hogy a kormány feloldja a jelenlegi járványügyi korlátozások döntő részét, ha az átoltottak száma eléri az 5,5 milliót.

A járványügyi adatok nem voltak mindig ennyire jók, sőt: új adatok szerint Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is nagyon sokan haltak meg a járvány alatt. Erről ebben a cikkünkben írtunk hosszan.

A szennyvízadatok is biztatóak: a 24. heti mérések alapján minden vizsgált településen alacsony a szennyvízben a koronavírus koncentrációja. Arról az Mfor.hu írt szerdán, hogy az indiai (delta) variánst Magyarországon eddig öt esetben mutatták ki, ugyanakkor azt nem tudni, hány mintánál nézik, hogy melyik variáns okozta a fertőzést.

Mindenesetre az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) előrejelzése szerint augusztus végére a fertőzések 90 százalékáért a delta variáns lehet majd a felelős Európa-szerte. Rusvai Miklós virológus az ATV Start című műsorában arról beszélt, hogy szerinte őszig valószínűleg nem lesz újabb felfutása a járványnak, és a negyedik hullám akár még el is kerülhető, de ez több tényezőtől is függ.

A delta variánsról azt mondta, hogy ha valaki az alfa (brit) variánssal fertőződik meg, akkor 100 emberből 8-15-en betegszenek meg, míg a delta variánsnál 100 betegből 85-en lesznek betegek. A kormány egyébként nemrég úgy döntött: a Magyarországgal határos régiókból külföldi állampolgárok is jöhetnek oltásra, de nem válogathatnak a vakcinák között.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!