Szeptember végéig ötvenmillió adag AstraZeneca-vakcinát kell leszállítani az EU számára

2021. június 18. – 18:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy belga bíróság elsőfokú ítéletében arra szólította fel az AstraZeneca gyógyszergyártót, hogy a koronavírus elleni vakcinájából 50 millió adagot juttasson el az Európai Unió 27 országának, három szakaszban szeptember végéig. Az ítéletet az Európai Bizottság mellett az AstraZeneca is pozitívan fogadta, utalva arra, hogy az Európai Bizottság eredetileg nagyobb mennyiség leszállítását követelte tőlük – írja az MTI.

Az AstraZeneca szerint az Európai Bizottság ezzel lényegében elvesztette a pert, ugyanakkor Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint a bírósági döntés alátámasztotta, hogy az angol–svéd gyógyszeripari vállalt nem tartotta be a vállalásait – írja a Reuters.

Az Európai Unió még április végén indított jogi eljárást az AstraZeneca gyógyszergyártó vállalat ellen a vakcinák szállításával kapcsolatos késedelmek miatt. A vállalat csak 30 millió adag oltóanyagot szállított le a tagországokba az első negyedévben az ígért 120 millió dózis helyett, az elmaradást gyártási nehézségekkel indokolták.

A bíróság közleményében közölte, hogy az AstraZenecának július 26-ig 15 millió adagot, augusztus 23-ig további 20 milliót, majd szeptember 27-ig további 15 milliót kell leszállítania az uniónak, ezzel a plusz 50 millió vakcinával pedig elérnék a mintegy 80 millió adagot, amit a bíróság célként határozott meg.

Amennyiben az AstraZeneca elmulasztja az ítéletben foglalt határidőket, a bíró szerint „minden egyes le nem szállított adag után 10 euró büntetéssel kell számolnia. Emellett az AstraZeneca továbbra is köteles mindent megtenni annak érdekében, hogy 300 millió adagot szállítson le az EU-nak. Az Európai Bizottság és a gyártó szeptemberben újabb tárgyalást tart, amikor ismét értékelik a szerződés betartását – áll a bíróság ítéletében.

Az Európai Bizottság szeptember végéig összesen 300 millió adag vakcina leszállítását követelte az AstraZenecától, a bíróság végül 80,2 millió adag leszállítására kötelezte a vállalatot 2021. szeptember 27-ig” – írja az AstraZeneca közleménye.

A vállalat beszámolója szerint a mai napig több mint 70 millió adag vakcinát szállítottak le az Európai Unió országaiba, és az átadott mennyiség már június végéig meg fogja haladni a 80,2 millió adagot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!