Könnyítene az utazási szabályokon az Európai Bizottság

2021. május 31. – 15:03

Másolás

Vágólapra másolva

Június közepétől enyhítene az európai utazási szabályokon az Európai Bizottság. A hétfőn nyilvánosságra hozott ajánlások szerint a Bizottság már az uniós Covid-igazolványok július 1-jei bevezetése előtt könnyítéseket javasol a kormányoknak – írja a Hvg.

Ha az uniós kormányok jóváhagyják a Bizottság útmutatásait, akkor július helyett már június közepétől egyszerűsített feltételekkel lehetne utazni Európában.

A Bizottság azt javasolja a tagállamoknak, hogy teszt- és karanténkötelezettség nélkül engedélyezzék az olyan uniós állampolgárok beutazását, akik már legalább 14 napja megkapták az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett valamelyik vakcina (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca és Johnson&Johnson) teljes védettséghez szükséges adagját.

A Bizottság azoknak is szabad utazást javasol, akik felépültek a fertőzésből, ennek igazolásához egy 180 napnál nem régebbi pozitív PCR-tesztre lenne szükség. Az útmutatás szerint a tagállamoknak fel kellene menteniük a karantén-kötelezettség alól azokat, akik 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel vagy 48 órán belül végzett antigénteszttel rendelkeznek. Az ajánlás szerint a 6 év alatti gyerekeket nem kellene tesztelni, és a szülők karantén-kötelezettség alóli felmentését a gyerekeikre is ki kellene terjeszteni.

A larnacai nemzetközi repülőtér 2021. május 17-én – Fotó: NICOLAS ECONOMOU / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP
A larnacai nemzetközi repülőtér 2021. május 17-én – Fotó: NICOLAS ECONOMOU / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Az ajánlások lényege, hogy az uniós Covid-igazolványok július 1-jén életbe lépő rendszere előtt felkészítse az országokat a fokozatos nyitásra és megkönnyítse az európaiak utazását. Az útmutatások elfogadása azonban a kormányokon múlik, és ha el is fogadják, akkor sem lesz kötelező figyelembe venni azokat.

Az EU-s Covid-igazolványról ebben a cikkben írtunk részletesen, a magyar védettségi igazolvánnyal való külföldi utazásokról pedig itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!