Nézze meg, Magyarországon melyik vakcinát kapták az idősek, melyiket a fiatalok

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon május 1-jéig már több mint négymillióan kapták meg legalább az első oltást valamelyik vakcinából. Itthon a keleti vakcinák miatt szélesebb a választék az oltóanyagokból, öt különbözővel (Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Moderna, Szputnyik V és Sinopharm) oltották a magyarokat. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ legutóbbi elérhető (április 25-i) adatait vizsgálva megnéztük, hogy milyen volt a különböző oltóanyagok aránya itthon, és azt is, hogy a vakcinák hogyan oszlottak el a különböző korosztályok között.

Itthon a Pfizer-BioNTech oltóanyagából használták fel a legtöbbet, ami érthető is, hiszen ez volt az első olyan vakcina, ami elérhető volt Magyarországon, eddig körülbelül 1,5 millió adagot oltottak el belőle. A legidősebb korosztály, a 80 év felettiek legtöbbje is ebből az oltóanyagból kapott, ők eleve az oltási sorrend elején voltak, de a 25-49 éves korosztályban is több mint 450 ezren kaptak Pfizert.

A Pfizerhez hasonló mRNS-vakcina (a különböző típusokról itt írtunk részletesen), a Moderna a legkisebb részesedésű itthon, csak 200 ezer körüli adagot oltottak el, de a különböző korosztályok között viszonylag egyenletesen, a 25-49-es klaszter azért itt is kiemelkedik.

Az AstraZeneca eloszlásában tetten érhető, hogy a korai vizsgálatok miatt nem javasolták a használatát a 65 év felettieknél. Pár hónapig Magyarországon csak 59 éves kor alattiak kapták ezt a vakcinát, a javallat ugyan később módosult, de ennek az oltóanyagnak a részesedése a legkisebb a Moderna után a 60 év felettieknél.

A Sinopharm az AstraZeneca ellentettje lett, a számok alapján nálunk az idősek vakcinája nevet is kiérdemelhetné, a 60-69 éves és a 70-79 éves korosztályban is több mint kétszázezren kaptak ilyen oltást, míg a fiatalabb korosztályokban még a 20 ezret sem éri el a számuk.

A Szputnyik inkább a középkorúak és a fiatalabbak oltóanyaga, a 25 és 49 év közöttiek közül több mint 300 ezren kaptak az orosz oltóanyagból. Ebben a csoportban csak a Pfizernek van nagyobb részesedése, és nagyjából hasonló a helyzet az 50-59-es korcsoportban is: ott az Astra és a Szputnyik van fej fej mellett a Pfizer mögött, megközelítőleg 170 ezer oltással.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!