Dániában élő olvasónk elmesélte, hogy néz ki egy jól működő vakcinafoglaló rendszer

2021. május 01. – 16:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miután pénteken, a rekordközeli oltást hozó nap reggelén összeomlott az oltásos időpontfoglaló oldal, és egészen szombat reggelig nem is vált újra elérhetővé, az operatív törzs a napi tájékoztatója során közölte, hogy a leállást nem technikai felkészületlenség okozta, hanem felelőtlen emberek által elkövetett túlterheléses támadás. Mint megírtuk, ez már nem az első eset a járvány alatt, hogy az állam ilyen támadásra hivatkozik, amikor egy frissen elindított rendszer szinte rögtön összeomlik.

Szombati cikkünkben azt is megjegyeztük, hogy technikailag viszonylag egyszerű lenne megelőzni, hogy összeroskadjon egy ilyen rendszer, ha akár egy támadás, akár a megugró érdeklődés miatt, de hirtelen jelentősen megnő a forgalma. Erre a legegyszerűbb módszer, ha az oldal egy virtuális sorban várakoztatja a felhasználókat, hogy ne egyszerre ömöljenek rá a rendszerre, megbénítva azt.

Egy Dániában élő olvasónk erre a cikkünkre reagálva elmesélte, hogy néz ki náluk az időpontfoglalás menete.

Összeomlás helyett sorban állás

„Itt Dániában az első naptól működnek ezek a sorakoztató rendszerek. Az adóhatóság már évek óta használja a beadások és visszatérítések idejére, amikor egyszerre 100 ezer ember is állhat virtuális sorba. Addig lehet mást csinálni, és a sorbaállító csilingel, amikor »kinyílt az ajtó«️”

– írta olvasónk.

„Ekkor 10 perc áll rendelkezésre, hogy az ember digitális aláírásával (személyi szám, általam választott kód, majd kódkártyáról bekért szám vagy mobilapplikációs ujjlenyomat/arcfelismerés) belépjen. Ekkor a rendszer tájékoztat, milyen vakcinát szántak nekem. Ha sikerül éppen szabad időpontot, azaz dózist találni, akkor ez megtehető (akár 180 kilométerre is.) Ezt lefoglalva később sms jön.”

Virtuális sorban állás a dán vakcinaregisztrációs rendszerben – Kép: Olvasói kép / Telex
Virtuális sorban állás a dán vakcinaregisztrációs rendszerben – Kép: Olvasói kép / Telex

Mint írta, ugyanígy érhető el a koronavírusteszt foglalása és az eredmény ellenőrzése is. Dániában ugyanis a viszonylag magas átoltottság ellenére rengeteget tesztelnek, mert a vírus terjedésének a monitorozását, a kontaktok mielőbbi felkutatását is a védekezés fontos elemének tartják. „Sőt, amikor a fodrászok néhány hete megnyithattak, az ő egyik online foglalóplatformjuk is megvette a ”queue-it„ szolgáltatást. Ott 45 percet vártam, hogy hajvágást foglaljak” – mondta.

Egyébként más országban is használják ezt a dániai vakcinaregisztrációhoz – és hajvágáshoz – bevetett sorbaállító szolgáltatást az oltások megszervezésében, például egy olasz régió, Puglia is.

Negatív teszttel és lehet lazítani

Olvasónk arról is írt, hogy milyen más digitális szolgáltatásokkal segíti az embereket az állam a járvány alatt. Új funkciókkal bővült a MinSundhed (Egészségem) nevű app, amelyben a háziorvosi eredményeken túl a legutóbbi koronavírusos teszteredmények is megtalálhatók. Emellett kapott az alkalmazás egy Coronapas (Koronaútlevél) fület is, ahol kiválasztható, hogy mi alapján jogosult az illető a belföldi koronaútlevélre: oltás vagy friss teszt negatív eredménye alapján, utóbbi esetben 72 órán át.

„Ezáltal április 21-től akár étterembe vagy bárba is mehetek beltéri kiszolgálással, nélküle csak takeaway vagy terasz. Ha a vakcináltságon alapuló útlevelet kérném le, akkor az jelenik meg, hogy a második oltásig ezt nem tehetem meg”

– írta eddig egyszer oltott olvasónk.

Dán digitális koronaútlevél – Kép: Olvasói kép / Telex
Dán digitális koronaútlevél – Kép: Olvasói kép / Telex

Azaz Dániában csak a teljes védettséget adó második oltás után jár a védettséget igazoló okmány a vakcina alapján. Negatív teszttel azonban addig is kiváltható ideiglenesen, így a jogegyenlőség jegyében azok sincsenek kizárva az újrainduló szolgáltatásokból, akik még nem kapták meg mindkét adagot, vagy akár egyiket sem – ezért is fontos az országban elvégzett nagy számú teszt.

„Az antigénteszt átlagosa 30-60 perc alatt kerül bejegyzésre a digitális kórtörténetbe. A PCR pedig átlag 24-30 óra múlva” – írta olvasónk, hozzátéve, hogy ha valakinek nincs okostelefonja, akkor az igazolás akár ki is nyomtatható.

Kövess minket Facebookon is!