Beadták a Pfizer-vakcina kérelmét az Európai Unióban is a 12-15 év közöttiek beoltására

2021. április 30. – 14:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok gyógyszerfelügyelete után most az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) is benyújtotta kérelmét a Pfizer–BioNTech arra, hogy engedélyezzék vakcinájuk használatát a 12 és 15 év közöttieknél is, írja a Tagesschau. A megjelent tanulmányok szerint ugyanis az oltóanyag a 16 év alattiaknál is hatásos és biztonságos.

Amerikai kutatások szerint a 12–15 év közöttiek körében a Karikó Katalin csapata által kifejlesztett vakcina 100 százalékban hatásos, és nem léptek fel más mellékhatások ahhoz képest, amelyeket a 16-25 éves beoltott fiatalok között tapasztaltak.

Ha az EMA megadja az engedélyt, akkor az mRNS-alapú vakcinával már a 16 év alattiakat is beolthatják itthon és az Európai Unió többi tagállamában is. Várhatóan négy-hat héttel az engedélykérelem beadása után kaphatja meg a gyártó az engedélyt az uniós intézménytől, azaz akár június közepétől beadhatják az első védőoltásokat a 12-15 éveseknek is.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy ugyanígy engedélyt kért még április elején az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelettől is a Pfizer–BioNTech a vakcina használatára a 12-15 évesek között. Akkor a Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla azt remélte, hogy már a következő iskolaév előtt megkezdhetik a fiatalok oltását, az USA-ban ugyanis különösen magas a fiatalabb tizenévesek és a gyerekek körében a fertőzöttek száma.

Ehhez kapcsolódóan kutatja a BioNTech és a Pfizer a vakcina hatékonyságát a legfiatalabbak körében is: a kutatásban a hat hónapos csecsemőktől kezdve a 11 éves gyerekekig vizsgálják az oltóanyag hatékonyságát. Legkésőbb szeptemberre várják az eredményeket – így elképzelhető, hogy az idei ősz végére már szinte minden korosztályban engedélyezik a Pfizer–BioNTech-vakcinát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!