Az eddigi legszigorúbb büntetést kapta egy balotaszállási presszó

2021. április 20. – 12:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország továbbra is az élvonalban van a védőoltások beadása tekintetében. A lakosság 33,4 százalékát oltották már be, míg az uniós átlag 18,5 százalék – mondta Müller Cecília az operatív törzs keddi tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos szerint a járványügyi adatokon mostanra már láthatóvá vált a védőoltások eredményessége, megjegyezte, ezzel egy időben nő a bizalom az oltások iránt a lakosság körében. Úgy tűnik, sikerült eloszlatni a fenntartásokat a védőoltásokkal szemben, amit korábban némely esetekben tapasztaltunk – tette hozzá.

A regisztrált 65 éven felülieknek már több mint 90 százalékát beoltották, míg a fiatalabb korosztálynál 53 százalék a regisztráltak átoltottsága.

Napról napra több tudományos publikáció jelenik meg a vakcinákról, és Müller szerint változatlanul azt lehet tapasztalni, hogy a Magyarországon elérhető vakcinák hatásosak és biztonságosak, kellő védelmet adnak a vírussal szemben.

Folyamatosan szállítják a vakcinákat az országba. Kedden 72 ezer adag AstraZeneca- és 248 040 adag Pfizer-vakcina érkezik Magyarországra, de a napokban orosz és kínai oltóanyag is jön. „Ezekkel a beszállításokkal további lendültet nyerhet a védőoltások beadása, és abban bízom, hogy rövid időn belül elérjük azt az állapotot, amikor minden regisztráltat be tudunk oltani” – fogalmazott Müller.

Arról is beszélt a tájékoztatón, hogy a szennyvízmintákban a 15. héten minimálisan csökkent a vírus örökítőanyagának koncentrációja, de még mindig nagyon magas ez a szám, ami azt jelenti, hogy sok tünetmentes fertőzött lehet az országban.

A járványügyi adatok javulnak, a plató után enyhe csökkenés tapasztalható Müller szerint.

Országosan 21 százalékkal csökkent az újonnan fertőzöttek száma az elmúlt héten, és a fertőzöttek átlagéletkora is egy évvel csökkent, jelenleg 45 év.

A kórházban kezeltek és az aktív fertőzöttek száma ugyanakkor továbbra is magas. Bár minden felszerelés adott, a brit variáns továbbra is szedi az áldozatait – mondta Müller.

Közeledik az az időpont, amikor a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót. Ekkor nyithatnak a teraszok – mondta Kiss Róbert alezredes a tájékoztató elején. A rendőri intézkedéseket sorolva pedig megemlítette, hogy a Bács-Kiskun megyei Balotaszálláson egy évre bezártak egy presszót, mert az üzemeltető ismét megszegte a vendéglátóhelyekre vonatkozó védelmi szabályokat. Ősszel már egyszer ideiglenesen bezárták ezt a presszót, az ismételt szabályszegés miatt az eddigi legszigorúbb szankciót szabták ki az üzemeltetővel szemben.

Az ATV kérdésére Müller megerősítette, hogy a betegeket nem lehet beoltani. Ez nemcsak a koronavírussal fertőzöttekre vonatkozik, hanem bármilyen akut betegségre. Úgy fogalmazott, minden esetben az oltóorvosnak kell meghatároznia, hogy egy-egy konkrét beteg esetében él-e a védőoltás beadásának lehetőségével, vagy elhalasztja azt.

Arról is beszélt, hogy a betegség átalakítja a szervezet immunitását, ellenanyagok termelődnek ugyanis a szervezetben. Az az általános tapasztalat a tisztifőorvos szerint, hogy a vírus enyhe lefolyásánál kevés ellenanyag képződik, ezért a gyógyulás után mindenképp javasolják az oltás felvételét. Súlyosabb megbetegedésnél viszont erősebb a szervezet reakciója, ezért a gyógyulás után három hónapig is kitart a védettség.

A kedd reggel közölt adatokról itt írtunk:

  • Napi új fertőzöttek száma: 1645 (az előző napihoz képest: –1035)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 199 (az előző napihoz képest: +2)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 8602 (az előző naphoz képest: –48)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 980 (az előző napihoz képest: -72)
  • Napi mintavételek száma: 12 952 (az előző napihoz képest: –6447)
  • Az első dózissal oltottak száma: 3 317 052 (az előző napihoz képest: +50 627)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 1 400 703 (az előző napihoz képest: +9322)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!