Svédország is beállt a sorba Szputnyik V-ért

2021. április 17. – 09:35

Másolás

Vágólapra másolva

Más európai uniós országokkal közösen tárgyal Svédország a Szputnyik V vakcina beszerzéséről, írja a Bloomberg. A lap beszámolója szerint már júniustól érkezhetnek szállítmányok az orosz fejlesztésű oltóanyagból, ugyanakkor nem a svédek nem számítanak számottevő mennyiségre, mert az oroszoknak limitált a kapacitása.

„A szándékunk az, hogy mire meglesz a Szputnyik V európai uniós engedélye, már készen álljon a megegyezés” – mondta a Richard Bergstrom, aki a svéd állam részéről koordinálja a vakcinabeszerzést. A hírből az is kiderül, hogy a Svédország nincs egyedül ezzel a tervvel, bár nem részletezik, melyik másik országokkal közösen folytatják a tárgyalásokat az oltóanyag értékesítéséért felelős orosz alappal.

Korábbi hírek szerint a Szputnyikot legkorábban június végén engedélyezheti az Európai Gyógyszerügynökség, de már most is átment az engedélyeztetésen több mint 40 országban. A vakcina nemzetközi hírét mostanában a szlovákiai botrány árnyékolta be. A beszerzés előbb koalíciós szakadást okozott a kormányban (melynek hullámai azóta is tartanak), majd a szlovák hatóságok azt közölték, hogy nem ugyanabból a vakcinából kaptak, mint ami alapján a Lancet folyóirat arra jutott, hogy 91,6 százalékos a Szputnyik hatékonysága. Emellett Szlovákia nem kapta meg a vakcina összes dokumentációját sem. Az oroszok válaszképpen szabotázzsal vádolták az országot, és visszakérték a szállítmányt.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!