Erősebb sejtes immunválaszt vált ki időseknél az AstraZeneca vakcinája egy dózis után, mint a Pfizeré egy tanulmány szerint

2021. április 16. – 14:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Noha még lektorálás előtt áll, már elérhető a Preprints with Lancet oldalon az az angliai tanulmány, amely a Pfizer–BioNTech- és az AstraZeneca-vakcinák által kiváltott ellenanyag-termelődést és sejtes immunválaszt hasonlítja össze az időseknél – írja Dobson Szabolcs gyógyszerész, engedélyezési szakértő a vakcinációval foglalkozó Facebook-csoportjában.

A tanulmányban, írja Dobson, 80–96 éves embereknél (összesen 165 főnél) hasonlították össze a két oltás első adagját követő öt héttel vett minták alapján az ún. adaptív immunválasz mutatóit. A szakértő megjegyzi, hogy a vakcinák között fontos különbség, hogy míg az egyik mRNS-alapú, addig az AstraZeneca-vektorvakcina.

Az eredmények azt mutatták, hogy a Pfizer–BioNTech-vakcina tüskefehérje elleni antitestválaszt az oltottak 93 százalékában, míg az AstraZeneca vakcina esetén 87 százalékban mutatták ki. Ugyanakkor „a tüskefehérje-specifikus T immunsejt választ a Pfizer/BioNTech vakcinával oltottak 12%-ánál, míg az AstraZeneca-val oltottak 31%-ánál észlelték, és az AstraZeneca vakcina esetében a válasz medián értéke háromszorosan haladta meg az Pfizer/BioNTech vakcinánál megfigyeltet. Korábbi fertőzés esetén az immunválaszok jelentősen erősebbek voltak” – írta Dobson a tanulmány alapján.

Fontos ugyanakkor kiemelni: még nem tudni, hogy a fenti eredmények a gyakorlatban pontosan milyen védelmet jelentettek az érintettek esetén.

Ahogy arról korábbi cikkünkben írtunk: az immunrendszerünk két módon támadja a vírust. A B-sejt nevű immunsejtek termelik a vérben keringő és a vírust megkötő, deaktiváló antitesteket, illetve jegyzik meg ezek gyártási sémáját a későbbi elhárításhoz. A T-sejtek a megfertőzött sejteket pusztítják, gyulladási szabályozó fehérjéket termelnek, és segítik a B-sejtek munkáját.

Ha van még kérdése a vakcinákról, ebben a cikkünkben jó eséllyel megtalálja rá a választ, összeszedtünk minden fontos információt az oltóanyagokról, itt pedig arról is írtunk, hogy mi a különbség a vektorvakcina és az mRNS-vakcina között.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!