A koronavírus brazil variánsa hevesebben támadja a fiatalokat

2021. április 14. – 05:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre inkább a 40 évesnél fiatalabbakat támadja meg Brazíliában a koronavírus helyileg kialakult variánsa, idézi az MTI a Brazil Intenzív Terápiás Orvosok szövetségének jelentését.

A brazil kórházak intenzív részlegein már 52 százalékos a 40 év alatti betegek aránya, ami 16,5 százalékos emelkedés decemberhez és februárhoz képest. A jelenségre csak találgatják a magyarázatot a szakértők. Az egyik feltételezett ok a vuhani alapvírustól eltérő, helyileg Manaus városában azonosított vírusvariáns lehet, amely úgy tűnik, hevesebben támadja a fiatalokat. További magyarázatul szolgálhat, hogy az idősebbek körében növekszik a beoltottság, és az, hogy a fiatalok kevésbé szigetelik el magukat, nem tartanak kellően a járványtól.

Zsúfolt Covid-osztály a brazíliai Porto Alegre egyik kórházában – Fotó: Reuters/Diego Vara
Zsúfolt Covid-osztály a brazíliai Porto Alegre egyik kórházában – Fotó: Reuters/Diego Vara

Jelenleg Brazília a világjárvány globális góca. Már egy hete naponta több mint négyezren halnak meg, a halálos áldozatok száma meghaladja a 350 ezret a 212 milliós dél-amerikai országban. A kórházakban nincs elég intenzív kezelést biztosító hely.

Kedden a koronavírus fertőzőbb brazil variánsától tartva a francia kormány felfüggesztette a légi közlekedést Brazíliával.

Jair Bolsonaro elnök, aki eleinte elbagatellizálta a válságot, a hónap elején rendeletet írt alá egy a koronavírus elleni harcra szánt 5,3 milliárd reálos (284 milliárd forintos) hitelcsomagról. A kölcsönt a brazil egészségügyi rendszer megerősítésére szánják. Az egészségügyi minisztérium azt mondta, a forrásokból 2600 klinikát támogatnának, és több kórházi ágyat biztosítanának a fertőzöttek kezelésére. Bolsonaro korábban egy tévés beszédben védte meg kormányának járványkezelő intézkedéseit, és az oltási kampány felgyorsítását ígérte, ezt azonban országszerte edényzörgetős tiltakozásokkal fogadták.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!