Van olyan patika, ahol háromszor annyi fogy, mint korábban, de nem mindenhol tombol az aszpirinláz

Legfontosabb

2021. április 9. – 16:19

frissítve

Van olyan patika, ahol háromszor annyi fogy, mint korábban, de nem mindenhol tombol az aszpirinláz
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az aszpirint vérrögképződés megakadályozására is használják fájdalomcsillapító hatása mellett, és mióta felmerült, hogy az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája fokozhatja a rögképződést, egyre többen kezdik el szedni az oltás után. A gyógyszertárosok tapasztalatai alapján érezhetően megnövekedett a kereslet az aszpirin után, de van, aki szerint már a vakcinák megjelenése előtt is nőtt a forgalom.

„Nagyon viszik az aszpirint, a 28-as és az 56-os kiszerelés hiánycikk is lett, a 98-asból viszont kaptunk” – mondta egy budapesti gyógyszerész. Megjegyezte, hogy hiába vannak olcsóbb helyettesítő, ugyanolyan hatóanyagú termékek, mindenki az eredeti aszpirint keresi. (Hogy érdemes-e a koronavírus elleni vakcina után aszpirinnel védekezni a vérrögképződés ellen, arról ebben a cikkünkben írtunk bővebben, az általunk megszólaltatott szakértők szerint nincs sok értelme.)

Egy kiskunmajsai patikus is hasonlókat tapasztal, a legtöbben a legdrágább aszpirint keresik, szerinte a jó reklámerejének köszönheti ezt a figyelmet a gyógyszert. A vásárlókkal beszélgetve azt látja, hogy sokakhoz eljutottak az AstraZeneca vakcinája körül felmerült aggályok, a vevők elég tudatosan keresik az aszpirint rögképződés ellen. A majsai gyógyszerész adatai alapján, nem a vakcinák megjelenésével esett egybe az aszpirin forgalomnövekedése, már tavaly nyár óta nagyobb lett a kereslet. Ennek akár az is lehet az oka, hogy sokszor lehetett hallani arról, hogy a koronavírus is okozhat embóliával, trombózissal járó szövődményeket. A patikus megjegyezte, hogy olyan tanulmányok is születtek, amelyek szerint az aszpirin szedésével csökkenthetők a kórházban töltött napok számai. De a vevők nemcsak az aszpirint viszik jobban, hanem minden olyan terméket, amiről korábban felmerült, hogy a megelőzésben segíthet, így a D- és C-vitamin-fogyasztás is megnőtt.

„Ami elkezd az interneten pörögni, az láthatóan felugrik a patikákban is” – mondta egy XI. kerületi gyógyszertáros. Lassan náluk is hiánycikké válik az aszpirin, 28-as kiszerelést már nem is tudtak adni. Azt mondták, márciustól kezdett még népszerűbbé válni az aszpirin, és most áprilisban is sokan veszik, februárhoz képest nagyjából háromszorosára nőtt a fogyás. Az ő tapasztalataik szerint is csak az eredeti aszpirint keresik a vevők, valószínűleg azért, mert az orvosok is leginkább azt ismerik és ajánlják, a vásárlók pedig nem akarnak eltérni ettől, hiába vannak helyettesítő szerek is. Egy másik, XI. kerületi, az egyik nagy láncolathoz tartozó patikában nem akartak beszélni a fogyásról, de ott például még elérhető volt a 28-as aszpirin is.

Egy győri gyógyszertáros is megerősítette, hogy élénkült a kereslet, pontos számokat nem tudott mondani, de érzése szerint körülbelül 20 százalékkal fogy több az aszpirinből, mióta beindultak az oltások. Náluk nincs készlethiány, mindegyik kiszerelés elérhető. Egy mohácsi patika is azt mondta a Telexnek, hogy érezhető a forgalomnövekedés. „Minimális növekedés van, de nem érzékelhető nagy roham, nem ez a slágertermék. Még azt sem mondanám, hogy minden tizedik vevő ezt keresné” – mondta egy Csongrád megyei patikus.

Egy kazincbarcikai gyógyszertárban is hasonló a helyzet, elvétve keresik az aszpirint a koronavírus elleni vakcinák miatt. Ha rákérdeznek a vásárlók, akkor ajánlják, mert biztosan nem árt (bár a szakértők erről is mást gondolnak), és sokan a koronavírustól függetlenül is szedik, hogy megelőzzék vele a vérrögképződést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!