Müller: A brit mutáns a fiatal korosztályban is arat

2021. április 6. – 11:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Az ünnepek utáni első napon hadd fejezzem ki a köszönetemet”

– mondta Müller Cecília, aki szerint az elmúlt négy napban rengetegen dolgoztak a járvány megfékezésén. „Ez a húsvét arról szólt, hogy tegyünk egymásért, mindenki meghallotta a hívó szót, és sokan eleget tettek ennek. Én ezt találom az ünnep legnagyobb hozadékának.” Kedden hosszú szünet után tért vissza az operatív törzs sajtótájékoztatónak nevezett napi bejelentkezése. Múlt csütörtökön ugyanis azután, hogy egyetlen újságírói kérdést sem olvastak be, Kiss Róbert és Galgóczi Ágnes is kellemes húsvéti ünnepeket kívánt, majd közölték, hogy csak a hosszú hétvége után térnek vissza a képernyőre.

Mint arról már korábban beszámoltunk, az elmúlt 24 órában 1890 új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, és 170 koronavírusos beteg halt meg tegnap. Müller szerint ugyanakkor az előbbi adatot „kellő óvatossággal” érdemes kezelni, ugyanis lehet, hogy a hétvégén kevesebben fordultak orvoshoz a tüneteikkel.

Oltakozás

Az országos tisztifőorvos azt is kiemelte, hogy az oltakozás húsvétkor sem állt le, ennek is köszönhetően már 2 432 313 fő kapta meg az első oltását, ez a lakosság 24,2 százalékát jelenti. (Ez abból a szempontból is fontos, mert ha a beoltottak száma rövidesen eléri a 2,5 milliót, akkor a 144/2021-es kormányrendelet értelmében megkezdődik a lépcsőzetes újraindítás.)

A brit mutáns sajnos a fiatal korosztályban is arat, a kórházakban kezeltek között is sok a fiatal

– mondta Müller Cecília kedden, ezzel is az oltakozás fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet. Örömteli hírnek nevezte, hogy „az utóbbi öt hétben jelentősen (csaknem 1,5 millióval) megnőtt a vakcináció iránti igény”.

A 65 év felettiek 85 százaléka kapott már oltást, és a pedagógusok és köznevelésben dolgozók oltásának első köre (amelyben a korábban regisztráltak kaptak oltást) is rendben lezajlott a tisztifőorvos szerint. Szerdán újabb adag Pfizer–BioNTech-vakcina érkezhet Magyarországra, ezzel tervezik folytatni a pedagógusok oltását.

Magas szinten stagnál a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben

A világban az adatok szerint nem nagyon csökken a járvány, a brit mutáns miatt nagyfokú fertőzési rátának voltunk tanúi hazánkban is, de Müller szeretne hinni abban, hogy a húsvéti fegyelemnek nemsokára látható eredménye lesz, és „a közeljövőben bizakodhatunk a járvány tetőzésében”.

Akik átestek a fertőzésen, de mégis tapasztalnak tüneteket (fáradékonyságot, izomfájdalmakat, szív- vagy tüdőproblémákat, alvászavarokat tapasztalnak), forduljanak a poszt-Covid-ambulanciákra

– kérte Müller Cecília kedden, és hozzátette, hogy a háziorvosok is kaptak olyan módszertani útmutatást, amely alapján ezekre az ambulanciákra irányíthatják azokat, akik a koronavíruson átesve elhúzódó tüneteket tapasztalnak.

Országos szinten a szennyvízvizsgálatok alapján változatlanul magas szinten stagnál a koronavírus örökítőanyagának mennyisége. Müller szerint ugyanakkor már az is örömteli, ha nem emelkedik ez a szám.

Ha a védőoltásokkal sikerül elérni, hogy jelentős populáció védetté válik, csak akkor szabadulhatunk fel, és kezdődhet meg óvatosan a nyitás.

A tájékoztatón ezúttal egyetlen újságírói kérdés hangzott el, ami arra vonatkozott, hogy honnan lehet tudni, hogy kialakult-e a védőoltás után a védettség valakinél. Müller válaszában azt mondta, hogy az antitestek mennyisége könnyen mérhető, de az immunrendszer védekezésének ez csak az egyik vonala, és csak adott időszakban mérhető. Emellett a memóriasejtek működése is fontos szerepet játszik az immunválaszban, de a sejtes immunitást egyelőre nagyon nehéz mérni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!