A romániai regisztráltak 28 százaléka lemondta az AstraZeneca-oltást

2021. április 6. – 17:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában az előjegyzettek 28 százaléka – mintegy 99 ezer személy – lemondta az AstraZeneca-oltást – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján az oltási kampányt koordináló Valeriu Gheorghita katonaorvos.

Gheorghita hozzátette: a lemondások zömét márciusban jegyezték, azt követően, hogy megjelentek a hírek az oltóanyag mellékhatásairól. A katonaorvos érthetőnek nevezte, hogy az emberek haboznak beadatni az AstraZeneca-oltást. Hozzátette: mindenki, még a döntéshozók is több hivatalos információt várnak az Európai Gyógyszerügynökségtől.

A koordinátor szerint Romániában egyetlen olyan trombózisos esetet sem jegyeztek fel, mely az oltással lenne összefüggésbe hozható.

Mint arról beszámoltunk, összefüggés van az AstraZeneca brit–svéd gyógyszercég és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina és a vérrögképződéses esetek között Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője szerint.

„A beoltott emberek között nagyobb arányban lépett fel agyi trombózis a fiatalok körében, mint ahogy vártuk. Ezt ki kell mondanunk”

– mondta Cavaleri, hozzátéve, hogy igyekeznek pontos képet kapni arról, hogy mi történik, hogy pontosan lássák, hogyan váltja ki ezt a reakciót az oltóanyag.

Kiemelték, az AstraZeneca-vakcina előnyei továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait, erről márciusban a WHO is hasonlóan nyilatkozott. Legutóbb szerdán közölte a WHO Genfben, hogy a brit–svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által a Covid–19 ellen kifejlesztett védőoltás előny-kockázat profilja „hangsúlyosan a használata mellett szól”.

A vérrögképződéssel járó megbetegedés, amely a trombociták számának veszélyes mértékű növekedését is előidézte néhány esetben, eddig igen alacsony arányban fordult elő az AstraZeneca cég termékével beoltottak körében. Az EMA korábbi tájékoztatása szerint az Európai Unió országaiban és Nagy-Britanniában több mint 17 millió, AstraZeneca-vakcinával beoltott között pár tucat vérrögképződéses esetről számoltak be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!