Csütörtökre lehet meg a 2,5 millió beadott oltás, pénteken jöhet a nyitás

2021. április 05. – 09:48

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy mindennap, ma is kiszámoltuk, hogy az elmúlt napok átlagos oltási sebességével mikor lehet meg a 2,5 millió beoltott. Ugyanis ezután kezdődhet el a nyitás, amikor minden bolt újból kinyithat a március 8. előtti feltételekkel.

Az alábbi grafikonon azt láthatják, hogy a tegnapi, illetve az elmúlt 3 és az elmúlt 7 nap átlagos oltási sebességével szinte biztos, hogy jövő héten elérhet az ország a 2,5 millióig. Tegnap az eddigi húsvétiaknál kevesebb, 50 338 első adagos oltást adtak be, második dózist 7895-en kaptak.

Orbán Viktor, miután vasárnap hajnalban maga vezette kisbuszát a kőbányai raktárhoz, hogy a dokumentumok átnyálazása után személyesen győződjön meg róla, a szállítmányok rendben elindulnak, a húsvét utáni első, második napra tette a rendeletbe foglalt szám elérését. A kórházi oltópontok és a háziorvosi rendelők mellett a szakrendelőket is bevonták az oltási programba, így ha a következő napokban is annyi oltást adnának be, mint tegnap,

csütörtökre érhetnénk el a 2,5 milliót,

vagyis péntek este már fél 10-ig is vásárolhatnánk, mielőtt 10-re hazaérünk. A hétnapos átlagolással ugyanezt az eredményt kapjuk, ám ha az elmúlt 3 nap átlagát nézzük, egy nappal előbbre, csütörtökre esne a nyitás bűvös napja.

Mi lesz, ha elérjük a 2,5 milliót?

Ha meglesz a várt szám, akkor másnap:

  • a kijárási tilalom este tíz órára módosul, este 10-től hajnali ötig tart;
  • az üzletek hajnali öttől fél tízig lehetnek majd nyitva;
  • valamennyi bolt kinyithat, de az üzletekben és boltokban biztosítani kell, hogy tíz négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhat (itt írtunk arról, hogy ez a gyakorlatban mit jelent);
  • a szolgáltatásoknál a március 8-i szigorítások előtti szabályokra térnek vissza;
  • az iskolák a jelenlegi tervek szerint április 19-én nyithatnak meg, ekkorra szeretnék az óvodákat, általános iskolákat, gimnáziumokat is visszaállítani a hagyományos rendbe.